Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

IZ KATEKIZMA

Bog je htio ovisnost stvorova jednih o drugima Sunce i mjesec, cedar i sitan cvijet, orao i vrabac: nebrojene razlike i nejednakosti znače da nijedan stvor nije sam sebi dovoljan

Foto: Shutterstock 

Svako stvorenje posjeduje vlastitu dobrotu i savršenost. Za svako se djelo onih »šest dana« kaže: »I vidje Bog da je dobro«. »Sve naime stvari već time što su stvorene imaju svoj ustroj, istinu, izvrsnost, vlastite zakone i uređenje.« Različiti stvorovi koje je Bog htio u njihovu vlastitom biću, svaki na svoj način, odražavaju zraku beskonačne Božje mudrosti i dobrote. Zato čovjek mora dobrotu koja je vlastita svakom stvorenju poštivati da izbjegne neurednu upotrebu stvari jer bi time prezreo Stvoritelja i uzrokovao zlokobne posljedice za ljude i njihov okoliš.

Bog je htio ovisnost stvorova jednih o drugima. Sunce i mjesec, cedar i sitan cvijet, orao i vrabac: nebrojene razlike i nejednakosti znače da nijedan stvor nije sam sebi dovoljan. Oni postoje samo u ovisnosti jednih o drugima da se međusobno dopunjuju služeći jedni drugima.

Izvor:  Katekizam Katoličke Crkve, br. 339-340; L. M. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh