Aktualnosti

ČEKA SE POTVRDA PREDSJEDNIKA

Blagdan Male Gospe postaje drugi marijanski državni praznik na Filipinima Dvije godine prije, blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije također je proglašen nacionalnim praznikom. Ako odluku potvrdi filipinski predsjednik, to će biti drugi nacionalni marijanski blagdan na Filipinima.

Blagdan Male Gospe postaje drugi marjanski državni praznik na Filipinima

Foto: Shutterstock

 

Filipinski je kongres usvojio zakon o proglašenju blagdana Male Gospe (rođenje Blažene Djevice Marije) 8. rujna nacionalnim praznikom, prenosi Aleteia. Dvije godine prije, blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije također je proglašen nacionalnim praznikom. Ako odluku potvrdi filipinski predsjednik, to će biti drugi nacionalni marijanski blagdan na Filipinima.

Kongresman Rodolfo Farinas, koji je sudjelovao u kreiranju zakona, izjavio je da će taj katolički blagdan omogućiti „štovanje i slavljenje predanosti Blaženoj Djevici Mariji“. Većina katoličkih vođa, kako prenosi UCANews, odobrava prijedlog novog nacionalnog praznika.

Filipinski je predsjednik u napetim odnosima s crkvenim vođama koji su ga kritizirali zbog izvansudskih ubojstava dilera droge

Biskup Balpea Ruperto Santos rekao je da je „senat javno pokazao da je zemlja marijanska“. Tako je potvrđeno ono Filipinci nose u srcu. Međutim, nadbiskup Fernando Capalla, umirovljeni prelat Davaa, nije siguran da je ta odluka mudra. „Zašto čisto katoličko vjersko slavlje pretvaramo u državni praznik?“ – pitao je nadbiskup Capalla.

Unatoč tome što je predsjednik Duterte potpisao prijedlog zakona o proglašavanju blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice državnim praznikom, on je u napetim odnosima s crkvenim vođama koji su ga kritizirali zbog izvansudskih ubojstava dilera droge. Filipinska je vlada objavila da je ubijeno 5 176 osoba otkako je Duterte došao na vlast 2016. godine.

No, organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da u taj broj nije uključeno više od 20 000 ubojstava povezanih s drogom koje je policija proglasila „smrtnim slučajevima koji su još pod istragom“. Duterte je javno kritizirao svećenstvo, a 2018. godine na Filipinima su ubijena tri svećenika.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh