Svijet

PROGON KRŠĆANA

Biskup u Nikaragvi osuđen na 26 godina zatvora zbog ‘izdaje’ Nikaragvanski je sud osudio biskupa Matagalpe na 26 godina zatvora zato što je odbio napustiti zemlju zajedno s drugim svećenicima i političkim protivnicima

Foto: Screenshot

 

Odbio je napustiti Nikaragvu i otići u egzil u Sjedinjene Američke Države. Zbog toga je sud u Nikaragvi osudio nikaragvanskoga biskupa Matagalpe i apostolskoga administratora biskupije Estelí, monsinjora Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, na 26 godina zatvora, dan nakon što je odbio ući u zrakoplov zajedno s još 222 osobe, među kojima su bili svećenici, sjemeništarci, politički protivnici i jednostavni kritičari režima. U presudi, koju je pročitao sudac Žalbenoga suda, stoji da je 56-godišnji monsinjor Álvarez Lagos izdajnik zemlje, osudivši ga zatvorskom kaznom do 2049. godine.

>>Potresan video molitve s Presvetim, biskupa kojeg su nedavno uhitile nikaragvanske vlasti 

Presuda prije suđenja

Biskup Matagalpe optužen je za „zavjeru u svrhu potkopavanja nacionalnoga integriteta i širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva“. Suđenje je trebalo započeti 15. veljače, ali je presuda stigla prije toga. Osim biskupa, još se dva svećenika, Manuel García i José Urbina, još uvijek nalaze u nikaragvanskim zatvorima.

Svećenici protjerani kao „izdajice domovine“

Pet svećenika, jedan đakon i dva sjemeništarca, optuženi za urotu te osuđeni na deset godina zatvora, već su stigli u Sjedinjene Američke Države, gdje bi trebali dobiti dozvolu boravka, na početku, za dvije godine. Tih je osam osoba među onima za koje je Žalbeni sud u Managui odredio trenutačno i učinkovito protjerivanje zbog počinjenih djela koja potkopavaju neovisnost, suverenitet i samoodređenje naroda, zbog poticanja nasilja, terorizma i gospodarske destabilizacije. Proglašeni su „izdajicama domovine“, doživotno su im oduzeta građanska prava kao i nikaragvansko državljanstvo.

Optužbe predsjednika Ortege

Predsjednik Daniel Ortega govorio je na nacionalnoj televiziji o kazni određenoj monsinjoru Álvarezu Lagosu, nazivajući biskupov stav „apsurdnim“ te navodeći da je u zatvoru zbog terorizma. Policija je uhitila mons. Álvareza u kolovozu 2022., a sudovi su ga potom optužili za „urotu“ i širenje „lažnih vijesti“.

Kardinal Hollerich: To je državni progon

Kardinal Jean-Claude Hollerich osudio je neistinitost optužbi u pismu, od 6. veljače, upućenom predsjedniku Nikaragvanske biskupske konferencije mons. Carlosu Enriqueu Herreri Gutiérrezu. U pismu je kardinal, kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE-a), zauzeo stajalište o stanju u Nikaragvi, izražavajući solidarnost biskupâ Europske unije Katoličkoj Crkvi te srednjoameričke zemlje „koja se suočava s velikom patnjom zbog državnog progona“. Kardinal Hollerich osudio je pogoršanje situacije nedavnim događajima poput „zatvaranja katoličkih radijskih postaja, ometanja pristupa crkvama od strane policije i drugih ozbiljnih djela koja remete vjersku slobodu i društveni poredak“.

Od kućnoga pritvora do zatvora

Mons. Álvarez Lagos prvi je biskup koji je uhićen i osuđen otkako se predsjednik Daniel Ortega 2007. vratio na vlast u Nikaragvi. Policija ga je, zajedno sa svećenicima, bogoslovima i laicima, u zoru 19. kolovoza odvela iz biskupske palače u Matagalpi, nakon što je 15 dana bio prisilno zatvoren u kuriji pod optužbom da je pokušao „organizirati nasilne skupine“ s „ciljem destabiliziranja nikaragvanske države i napada na ustavne vlasti“. Biskup je potom stavljen u kućni pritvor u svoju privatnu rezidenciju u Managui, ali je sada prebačen u zatvor s najstrožim mjerama sigurnosti.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh