Svijet

KATOLIČKA CRKVA NA METI VLASTI U NIKARAGVI

Potresan video molitve s Presvetim, biskupa kojeg su nedavno uhitile nikaragvanske vlasti Biskup, brojni svećenici, novinari, vjernici... Nikaragvanske vlasti okrutno pokušavaju ugušiti slobodu svog naroda zatvarajući sve nepodobne. Stanje je alarmantno

Foto: Diócesis de Matagalpa, Facebook

 

Callista L. Gingrich veleposlanica SAD-a pri Svetoj Stolici do 2021. objavila je na svojoj stranici članak o potresnom stanju u Nikaragvi. U tekstu pod nazivom „Nikaragvanski napad na katolike” govori o nevjerojatnoj represiji vladajućeg režima, uhićenjima svećenika i biskupa pod lažnim optužbama za terorizam i poticanje nasilja.

Članak vam prenosimo u cijelosti:

U ranim jutarnjim satima 19. kolovoza nikaragvanske vlasti uhitile su biskupa Rolanda Álvareza, tvrdeći da je sudjelovao u „destabilizirajućim i provokativnim aktivnostima”. Biskup Álvarez stavljen je u kućni pritvor, dok su svećenici, sjemeništarci i laici bačeni u zloglasni zatvor El Chipote, gdje su zatočene brojne političke i medijske osobe.

Odgovarajući na eskalirajuću krizu u Nikaragvi, papa Franjo je rekao: „Pomno pratim, sa zabrinutošću i tugom, situaciju u Nikaragvi, koja uključuje i ljude i institucije.” Papa je dodao: „Želio bih izraziti svoje uvjerenje i svoju nadu da se kroz otvoreni i iskreni dijalog još uvijek može pronaći osnova za, pun poštovanja i miran, suživot.”

Za predsjednika Daniela Ortegu i njegovu suprugu, potpredsjednicu Rosario Murillo, vjerska sloboda predstavlja značajnu prijetnju njihovoj moći. Katolici u Nikaragvi, koji čine više od 50 posto stanovništva zemlje, bili su jaka snaga otpora i, kao rezultat toga, bili su meta zbog izražavanja svog protivljenja autoritarnom Ortega-Murillovom režimu.

Progon svećenika zbog podrške narodu

Godine 2018. u Nikaragvi su izbili nacionalni prosvjedi protiv reformi javnog mirovinskog sustava, koje je Ortega-Murillov režim nasilno potisnuo i ostavio više od 300 mrtvih, približno 2000 ozlijeđenih i 1600 uhićenih. Potpora katoličkog svećenstva prosvjednicima tijekom nacionalne krize dovela je do progona svećenstva, vjernika i katoličkih organizacija od strane režima i njegovih pristaša.

Kao što je američko Povjerenstvo za međunarodne vjerske slobode zaključilo u svom najnovijem izvješću, Ortegin režim je nastavio napadati katolike. Dok je predsjednik Daniel Ortega tražio svoj četvrti uzastopni mandat na izborima 2021., režim je diskvalificirao ili zatvarao oporbene kandidate, uhićivao novinare i aktiviste za ljudska prava te pretresao posljednje tiskane neovisne novine u zemlji, La Prensu.

No dok je Nikaragvanska katolička crkva pozvala na slobodne i poštene izbore i osudila očita kršenja ljudskih prava od strane režima, Ortega i Murillo su biskupe nazvali „teroristima”, a članove svećenstva „sinovima đavla”.

Kao odgovor na ono što je State Department nazvao „lažnim izborima” koji su omogućili Ortega-Murillovom režimu da nastavi svoju opresivnu vladavinu, SAD je izdao sankcije i osudio vladine napade na demokraciju i ljudska prava.

Usprkos sankcijama, represija se nastavlja

Tragično, ova kršenja, osobito ona usmjerena na katolike u Nikaragvi, nastavila su eskalirati. Od 20. srpnja, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a izvijestilo je da je 2022. Ortega-Murillov režim ukinuo pravni status više od 800 nevladinih organizacija (NVO).

Misionarke milosrđa, vjerski red koji je osnovala sveta Terezija iz Calcutte, su među stotinama dobrotvornih organizacija koje je režim prisilno zatvorio. Sestre su pomagale najugroženijima u Nikaragvi. Sklonili su napuštene ili zlostavljane tinejdžere, vodili dom za starije osobe, kao i vrtić za siromašne, te pokrenuli školski program za pomoć učenicima u opasnosti. Tragično, vlada je optužila sestre da se nisu pridržavale strogog i opsežnog zakona o terorizmu te zatvorila njihovu organizaciju i naredila njihovo protjerivanje iz Nikaragve.

Nakon što su sestre protjerane iz zemlje u srpnju, nezavisne novine La Prensa izvijestile su o njihovom uklanjanju i suočile su se s odmazdom. Pretresli su domove dvojice novinara La Prense, a dva vozača su uhićena i odvedena u zatvor El Chipote.

Uhićenje biskupa

Nekoliko tjedana kasnije, 1. kolovoza, zatvoreno je sedam katoličkih radijskih postaja, a 5. kolovoza nad biskupom Álvarezom pokrenuta je policijska istraga zbog „organiziranja nasilnih skupina”. Istaknuti kritičar režimskih zloporaba, Álvarez je pozvao na oslobađanje gotovo 200 političkih zatvorenika i izborne reforme. No, unatoč izazovima s kojima se Álvarez suočio, rekao je: „Moramo odgovoriti na mržnju s ljubavlju, na očaj s nadom, a na strah sa snagom i hrabrošću koju nam je dao slavni i uskrsli Krist.”

(U videsnimci iznad vidimo trenutak kada je biskup izašao iz kućnog pritvora i na ulici ispred svog doma ponio Presveto moleći za slobodu, za slobodno služenje Svete mise, za slobodu ljudi da dođu na Svetu misu, za protivnike, za pomirenje… Video je jako moćan i potresan, pa i da ne razumijete i jedne riječi koju izgovara)

Tjednima su biskup Álvarez i skupina svećenika, sjemeništaraca i laika bili zatvoreni u biskupovoj rezidenciji, a 19. kolovoza rezidenciju je pretresla policija. Biskup je uhićen i stavljen u kućni pritvor u glavnom gradu Managui, dok su ostali odvedeni u El Chipote.

Kontinuirani progon vjerskih institucija Ortega-Murillovog režima predstavlja uvredu vjerskim slobodama u Nikaragvi. Ovo temeljno ljudsko pravo predstavlja temelj na kojem društva napreduju i bedem je protiv sila ekstremizma i tiranije.

Užasna zlodjela režima Ortega-Murillo usmjerena protiv Katoličke crkve u Nikaragvi moraju prestati”, zaključuje Gingrich svoj članak.

Napomenimo i kako je nedavno pred katedralom održan sajma

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh