Vijesti

ZLOČIN IZ SEDAMDESETIH GODINA PROŠLOGA STOLJEĆA

Australski nadbiskup osuđen na godinu dana pritvora zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djeteta Nadbiskup Wilson osuđen je zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djeteta koje je počinio župnik u New South Walesu, još 1970-ih godina. U to je vrijeme Wilson bio svećenik samo godinu dana…

Australski nadbiskup iz grada Adelaide, osuđen je u utorak na 12 mjeseci pritvora, nakon što je u svibnju optužen zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja, koje mu je prijavljeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nadbiskup Wilson (67) nije dao ostavku, a kaznu će vjerojatno odslužiti u kućnom pritvoru.

Na saslušanju nadbiskupa Wilsona, 3. lipnja, sudac Robert Stone izjavio je da optuženik ne pokazuje znakove žaljenja ni grižnje savjesti.

Australski je nadbiskup osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djeteta koje je počinio župnik u New South Walesu 1970-ih godina. U to je vrijeme Wilson bio svećenik samo godinu dana.

Obje žrtve tvrde da su ispričale nadbiskupu Wilsonu o zlostavljanju o. Jamesa Fletchera, međutim, Wilson je na sudu to porekao.

Fletcher je osuđen 2006. godine, a sljedeće je godine preminuo u zatvoru od moždanog udara.

Pravni tim nadbiskupa Wilsona tvrdio je tijekom suđenja, da se u sedamdesetima nije smatralo da je seksualno zlostavljanje djece zločin koji treba prijaviti policiji, ali sudac Robert Stone smatra da je zaštita Katoličke Crkve bila nadbiskupov primarni motiv zbog kojeg nije prijavio Fletchera.

Vedrana Prka; Book.hr

Izvor: Catholic News Agency

Foto: ABC News

Najčitanije

Na vrh