Duhovnost

APOSTOLI SU IZVRŠILI UČITELJEVU VOLJU Kako su završili apostoli? Isus je poslao svoje učenike da naviještaju evanđelje

Kako su završili apostoli?

Prije nego što je Isus uzašao na nebo, rekao je svojim apostolima: „Idite i učinite mojim učenicima sve narode.“ Dobivši taj nebeski mandat da naviještaju evanđelje po cijelom svijetu, apostoli nisu gubili vrijeme. Odmah su stavili ruke na plug i počeli orati njivu i sijati sjeme kamo god su išli.

Ali kako su završili svoje živote? Jesu li uspjeli učiniti učenicima sve narode?

Petar

Tradicionalno se vjeruje da je Petar prvo putovao u Antiohiju i ondje osnovao kršćansku zajednicu. Nije ostao ondje dugo, ali se smatra prvim biskupom Antiohije. Nakon tog je posjetio Korint, a onda se uputio u Rim. Ondje je sudjelovao u osnivanju kršćanske zajednice i na kraju bio mučen u Neronovu cirkusu oko 64. godine. Bazilika sv. Petra u Vatikanu izgrađena je na Petrovu grobu.

Andrija

Drevna tradicija, nastala vjerojatno ubrzo nakon Duhova, naziva Andriju, Petrova brata, apostolom Grka. Vjeruje se da je Adrija propovijedao Grcima i da je mučen u Patrasu, na križu u obliku slova X. Njegove su relikvije kasnije prenesene u katedralu u Amalfiju, u Italiji.

Jakov Veliki

Jakov, Zebedejev sin, smatra se prvim apostolom koji je mučen. U Djelima apostolskim čitamo: „U to vrijeme uze Herod zlostavljati neke od Crkve. Mačem pogubi Jakova, brata Ivanova.“ (Dj 12, 1 – 2) To se je zbilo 44. godine u Jeruzalemu, ali njegov grob je danas na posve drugom mjestu. Naime njegovo je tijelo preneseno u Santiago de Compostelu, u današnjoj Galiciji. Njegov je grob već stoljećima odredište pješačkog hodočašća čuvenim Putem sv. Jakova.

Ivan

Autor Evanđelja po Ivanu i Knjige otkrivenja, Ivan je jedini apostol koji nije mučen. U Otkrivenju, koje piše na otoku Patmosu, na grčkom jeziku, kaže: „Ja, Ivan, brat vaš i suzajedničar u nevolji, kraljevstvu i postojanosti, u Isusu: bijah na otoku zvanu Patmos radi riječi Božje i svjedočanstva Isusova.“ (Otk 1, 9) Umro je oko 100. godine i pokopan je u blizini Efeza.

Filip

Poslije Duhova Filip je službovao u grčkim zajednicama, o čemu se ne zna puno. Poznato je jedino da je mučen oko 80. godine. Njegove se relikvije čuvaju u bazilici Svetih apostola u Rimu.

Bartolomej

Malo se zna o Bartolomejevu evangelizacijskom djelovanju. Razne tradicije smještaju ga na razna područja. Vjeruje se da je bio mučen i da se njegovi ostatci nalaze u crkvi sv. Bartolomeja na otoku u Rimu.

Toma

„Nevjerni“ apostol Toma poznat je po svojem misionarskom radu u Indiji. Postoji popularna priča o tome da je nakon velika truda obratio tamošnjega nevjernog kralja. Umro je oko 72. godine, a njegov grob nalazi se u Mylaporeu, u Indiji.

Matej

Jedna od četvorice evanđelista, Matej je najpoznatiji po svojem evanđelju. Propovijedao je mnogim zajednicama na Mediteranu prije nego što je mučen u Etiopiji. Njegov je grob u katedrali u Salernu, u Italiji.

Jakov Pravedni

Smatra se da je apostol Jakov, sin Alfejev, autor Poslanice sv. Jakova, koja se nalazi u Novom zavjetu. Nakon što su se apostoli raspršili, Jakov je ostao u Jeruzalemu i obnašao službu prvog biskupa Svetog Grada tijekom nekoliko desetljeća. Židovi su ga kamenovali 62. godine. Dio njegovih relikvija nalazi se u bazilici Svetih apostola u Rimu. Također se vjeruje da mu se grob nalazi u katedrali sv. Jakova u Jeruzalemu.

Juda Tadej

Zaštitnik izgubljenih slučajeva, apostol Juda propovijedao je na mnogim mjestima. Armenska crkva naziva ga „apostolom Armenaca“. Pretrpio je mučeništvo 65. godine u Bejrutu, u današnjem Libanonu. Njegovi ostatci nalaze se u bazilici sv. Petra u Rimu.

Šimun Revnitelj

Šimuna se često prikazuje zajedno s Judom Tadejom te se smatra da su propovijedali zajedno. Također su, prema tradiciji, zajedno mučeni u Bejrutu. Vjeruje se da je dio njegovih ostataka u bazilici sv. Petra u Rimu.

Matija

Nakon što je izabran na upražnjeno apostolsko mjesto, Matija je, prema jednoj legendi, osnovao Crkvu u Kapadociji i propovijedao kršćanstvo na obalama Kaspijskog jezera. Vjeruje se da je umro mučeničkom smrću te da mu je odsječena glava u Kolhidi, na Kavkazu, što su učinili tamošnji pogani. Dio njegovih relikvija donijela je u Rim sv. Jelena.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh