Najave

6. TRAVNJA

Antologijska kantata „Carmina Burana” u Lisinskom Kantata Carla Orffa u izvedbi Zagrebačke filharmonije bit će izvedena 6. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog...

Antologijska kantata „Carmina Burana” u Lisinskom

Neke stvari u životu se ne propuštaju ako se za njih ukaže prilika. Jedna od takvih je definitivno i antologijska kantata „Carmina Burana” Carla Orffa koja redovito puni dvorane, a upravo će ona biti izvedena 6. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Predvođenu dirigentom Miranom Vaupotićem ovu glazbenu senzaciju začinit će i Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, te Djevojački zbor „Zvjezdice“.

Više informacija o ovome događaju možete pronaći na Facebook eventu ili na službenim stranicama Lisinskog.

„Carmina Burana” je skup satiričkih pjesama napisanih u 12. i 13. stoljeću na latinskom i njemačkom jeziku. Pjesme su pisali putujući đaci, tzv. vaganti ili goliardi, a teme su bile ljubav, vino i priroda te satiričko upućivanje na pokvarenost feudalaca i višega svećenstva. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća, a dvadeset i pet pjesama uglazbio je suvremeni njemački skladatelj Carl Orff. Ova scenska kantata izvedena je prvi put 1937. godine u Frankfurtu, a već je postala legendarna tadašnja Orffova izjava da sve što je učinio prije kantate „Carmina Burana” može biti uništeno, jer je nevažno.

Priredila Vedrana Prka

Izvor: Buro 24/7

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh