Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Ako živimo prema očekivanjima drugih, gušimo svoje pravo „ja“

Ako živimo prema očekivanjima drugih, gušimo svoje pravo „ja“

Foto: Pixabay


 

(Mt 22,15-21)

„Učitelju, ti se nikoga ne bojiš“, kaže pismoznanac Isusu. „Istina će vas osloboditi“, Isus je neprestano naučavao učenike i mnoštva. Ako ne prepoznamo i ne ljubimo Isusa, živimo za druge, gušeći tako naše pravo „ja“. Ako ne živimo za Isusa, brinut ćemo se što drugi misle o nama. „Što drugi govore o meni? Cijene li me i govore li dobro o meni?“ Da bismo dobili naklonost i ljubav drugih, ponašamo se kako oni žele. Podložni smo sudu drugih pa tako, dan za danom, gubimo jedinstvenost svoga ja kako bismo postali nakaza. Govorimo kako drugi žele. Odijevamo se kako drugi žele. Idemo gdje drugi žele. Vjerujemo u Boga kojeg drugi žele, ili postajemo ateisti kako bismo ugodili drugima.

Nakon godina koje smo živjeli kako bismo se svidjeli drugima, postavljamo si sljedeće pitanje: „Tko sam ja?“

Ne znamo živjeti sami. Ne znamo razmišljati svojim mozgom. Nakon godina koje smo živjeli kako bismo se svidjeli drugima, postavljamo si sljedeće pitanje: „Tko sam ja?“ Neka nam Duh Sveti pomogne otkriti naše pravo ja kako bismo rekli: „Dopadljiv sam u Kristu. Odlučan sam u Kristu. Snažan sam u Kristu. Milosrdan sam u Kristu. I govorim ‘da’ kad trebam reći ‘da’ te ‘ne’ kad trebam reći ‘ne’, ne obazirući se na tuđa mišljenja, jer ne treba se ISTINA bojati laži, nego obrnuto“. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh