Osobni razvoj

„TKO SE UZVISI, BIT ĆE PONIŽEN; A TKO SE PONIZI, BIT ĆE UZVIŠEN”

Ako želiš gorjeti za Krista, u tebi se ne smije nalaziti ni naznaka ovog grijeha

Ako želiš gorjeti za Krista, u tebi se ne smije nalaziti ni naznaka ovog grijeha

Nitko nije čist od ovog grijeha

U razmatranju povećanja naše gorljivosti za Krista, moramo pogledati u Kristovo učenje o poniznosti: „Tko se uzvisi, bit će ponižen; a tko se ponizi, bit će uzvišen” (Mt 23,12). Isus je upravo prozvao farizeje zbog njihova ponosnog ponašanja (Mt 23,5-7). Oni su poznavali Pismo i mogli su masama tumačiti Riječ, ali njihovi vlastiti životi nisu tome udovoljavali.


Ako smo iskreni pred Bogom, čak i najrevniji među nama morali bi priznati da nisu čisti od tog grijeha. Primjerice, čovjek voli priznanje. Kad je Isus korio farizeje, rekao je: „Vi žudite da budete u središtu pažnje. Želite istaknuta mjesta na javnim sastancima i volite biti prepoznati na ulicama.” Bili su ponosni i sami su sebe uzvisivali; bili su potpuno bez poniznosti.

Što je zapravo poniznost?

U svojoj biti, poniznost je ovisnost o Gospodinu. Riječ „ovisnost” znači „uzdati se za sve, u svemu”. Izvorno pouzdanje ne staje kad kaže: „Slab sam”, nego i izjavljuje: „On je jak”. A takvo ovisno pouzdanje zahtijeva poniznost.

Isus je naš primjer poniznosti. Gospodin koji je stvorio sve i za koga su sve stvari stvorene potpuno je ovisio o svome Ocu. Iznova i iznova je izjavljivao: „Ja ništa od sebe ne činim … jer ja uvijek činim što je njemu ugodno” (Iv 8,28-29).

Ako doista želite biti gorljivi za Isusa, tražite Duha Svetog da uđe dublje u vaše srce i pokaže vam imate li ikakvu želju za samouzvisivanjem. Isus kaže: „Tko se uzvisi, bit će ponižen; a tko se ponizi, bit će uzvišen” (Mt 23,12).

Autor: David Wilkerson (1931.-2011.)

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh