Duhovnost

UMALO UGAŠENA MILOST

Ako ne sudjelujemo u ove obje Isusove službe, prazno propovijedamo Kad je Isus poslao svoje apostole da propovijedaju kraljevstvo Božje, također im je dao dvostruko poslanje liječenja bolesnih i istjerivanja zlih duhova. To ide zajedno. Činjenica je da, ako Isus ne uništi snagu zla koja nas sputava, on ne može niti proglasiti: „Kraljevstvo je Božje među vama; kraljevstvo je Sotonino uništeno!“

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Foto: Kelly Whalley, Shutterstock

 

Kako je to radosna vijest! Kada kraljevstvo Božje ulazi u nas, konačno se oslobađamo od zla koje nas je pritiskalo.

Bez Duha Svetoga ne možemo pobijediti Sotonu

Nije tajna da smo svi suočeni s velikim zaprekama da bismo mogli u sebi rasti u novom životu, kad se on jednom rodi u nama. Stalno smo bombardirani silama bolesti i smrti. Da bismo mogli rasti u Božjoj ljubavi i ljubavi prema svojim bližnjima, moramo prvo biti oslobođeni od svih tih zala koja nam ne daju iskusiti onu puninu života koju je Bog zamislio za nas. Bez Duha Svetoga ne možemo pobijediti Sotonu i sile bolesti – mentalnih, moralnih, tjelesnih – te smo onemogućeni iskusiti puninu novoga života koji nam je Isus donio. Iz tog razloga, uz: „Kraljevstvo je Božje među nama“, moramo proglasiti i: „Kraljevstvo je Sotonino uništeno!“ To je druga strana radosne vijesti!

Isus je naišao na čovjeka koji je bio opsjednut nečistim duhom i vikao: „Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš?“ Jedini mogući odgovor na to pitanje glasi…

Zato, kad je Isus poslao svoje apostole da propovijedaju kraljevstvo Božje, također im je dao dvostruko poslanje liječenja bolesnih i istjerivanja zlih duhova. To ide zajedno. Činjenica je da, ako Isus ne uništi snagu zla koja nas sputava, on ne može niti proglasiti: „Kraljevstvo je Božje među vama; kraljevstvo je Sotonino uništeno!“ Bez snage Duha to se ne može ostvariti, a naše naviještanje postaje samo pobožna apstrakcija („pita na nebu“, kako su marksisti govorili).

Susret s opsjednutim

U prvom poglavlju Markova evanđelja čitamo kako je Isus naišao na čovjeka koji je bio opsjednut nečistim duhom i vikao: „Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš?“ Jedini mogući odgovor na to pitanje glasi: „Da, došao sam vas uništiti.“ Isus ga je uistinu i istjerao te je nečisti duh izišao iz čovjeka uz glasnu viku.

Zbog toga je Isus došao. To je bila njegova misija. Zbog nje je zadobio svoj glavni naslov: naš Spasitelj. Samo ime Isus otkriva njegovo poslanje: „Bog ozdravlja, Bog spašava“.

Odgovor naroda je znakovit: ljudi su bili zadivljeni i pitali se što to znači. Odmah su i odgovorili na svoja pitanja: „Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.“ (Mk 1, 27) Odmah su prepoznali da egzorcizam nije samo kakav spektakl, „znak i čudo“. Ispod sve te dramatike nalazio se je dubok, nov nauk: Sotonina moć nad čovječanstvom konačno je ugrožena i uništena. Ljudski rod konačno će moći povratiti svoje izgubljeno nasljeđe. Ostatak prvog poglavlja Markova evanđelja govori o Isusovu ozdravljanju, počevši s ozdravljenjem Petrove punice od groznice. Reakcija bolesnih i opsjednutih uslijedila je odmah. Oni su prihvatili svoje oslobođenje i slijedili Isusa. Još i prije završetka prvog poglavlja vidimo da se je Isus sakrio od uzbuđena mnoštva.

Misija zbog koje je Isus došao

Uopće ne rekavši Petru kamo ide, ustao je veoma rano, prije zore, i tako izbjegao mnoštvo, da može propovijedati i u drugim gradovima (vidi Mk 1,35-39). Možete primijetiti da teolozi i bibličari često tumače ta ozdravljanja kao sporednu stvar, čudesnu nadopunu njegova naviještanja, ali ta su ozdravljenja i egzorcizmi bili sastavan dio njegova naviještanja. Zbog toga je Isus došao. To je bila njegova misija. Zbog nje je zadobio svoj glavni naslov: naš Spasitelj. Kao što smo već rekli, samo ime Isus otkriva njegovo poslanje: „Bog ozdravlja, Bog spašava“.

Ovo je osnovan evanđeoski nauk, koji je do danas uglavnom izgubljen: kraljevstvo Božje je ovdje među nama, a Sotonino je kraljevstvo uništeno

Ako ne sudjelujemo u Isusovoj službi ozdravljanja bolesnih i istjerivanja zlih duhova, naše propovijedanje o kraljevstvu nebeskome među nama samo je prazno obećanje. Isusovo učenje pratilo je njegovo djelovanje: imao je vlast s kojom je govorio. Ovo je osnovan evanđeoski nauk, koji je do danas uglavnom izgubljen: kraljevstvo Božje je ovdje među nama, a Sotonino je kraljevstvo uništeno.

Moramo primiti darove ozdravljanja bolesnih i istjerivanja zloduha

Ako želimo propovijedati onako kako je Isus propovijedao, onda također moramo primiti darove ozdravljanja bolesnih i istjerivanja zloduha. To ne znači da će svatko za koga molimo biti tjelesno ozdravljen, ali do ozdravljenja mora doći dovoljno često da bismo mogli vidjeti da je kraljevstvo Božje među nama sada, u ovom trenutku.

Proučimo onda kako u našem životu djeluje onaj koji rađa kraljevstvo Božje na zemlji: Duh Sveti. (…)

 

 

Iz knjige „Umalo ugašena milost” autora Francisa MacNutta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh