Osobni razvoj

BUDI POŠTEN PREMA SVOM ISTINSKOM JA

Ako biraš svjetlo, biraš najdublje u sebi, biraš Božju sliku koju u sebi nosiš Ti si stvoren kao dobar, i samo birajući svjetlo možeš pronaći svoje istinsko JA.

Foto: Shutterstock

 

Iskrenost je uvijek bila nešto važno za nas ljude. Ne može biti drugačije. Da bismo osjetili sigurnost u zajedništvu, moramo vjerovati jedni drugima. Želimo da ono što drugi govori ili čini odgovara onomu što on zaista i misli.

Biti iskren znači biti pravi, istinski, biti ono što jesi. Ali što znači to: biti što jesi? Čovjek u sebi nosi i svjetlo i tamu, njega privlači i dobro i zlo. Dakle, bitno je pitanje s kojom stranom sebe samog poistovjećuješ? Biraš li onu svjetlu stranu ili tamnu stranu?

Ako biraš mračnu stranu, grijeh, zavodljivost napasti, zapravo biraš prijevaru samog sebe

Ako biraš svjetlo, biraš najdublje u sebi, biraš Božju sliku koju u sebi nosiš, biraš svoj novi život u Kristu. Naprotiv, ako biraš mračnu stranu, grijeh, zavodljivost napasti, zapravo biraš prijevaru samog sebe. Nikada ne možeš biti svoj, biti ono što jesi, ako biraš zlo. Ti si stvoren kao dobar, i samo birajući svjetlo možeš pronaći svoje istinsko JA.

Vrlo je upadljivo i neshvatljivo da moderni čovjek, u želji da bude svoj, ono što jest, daje slobodno odušak svojim strastima, svojoj agresivnosti, svim svojim željama, i tako najmanje postaje ono što jest — svoj. Čovjekova „Iskrenost“ pretvara se u golemu prijevaru njega samoga.

Nije prava iskrenost ili čestitost udovoljiti svakoj želji i hiru. Više si pravi i istinski kada pokušavaš zadržati u sebi riječ koja iritira ili kada pobijediš svoju lijenost i svoje loše raspoloženje. Tada si iskren i čestit prema svojoj nutrini i prema božanskom životu kojeg u sebi nosiš.

 

Autor: Wilfrid Stinissen

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh