Osobni razvoj

PLAN ZA SVRHOVIT ŽIVOT

Pet najvećih životnih pitanja Jednog dana će Bog pregledati vaše odgovore na najvažnija životna pitanja: jeste li Isusa stavili u središte svoga života? Jeste li se trudili da karakterom postanete sličniji njemu? Jeste li život posvetili da služite drugima? (…) To će jedino biti važno…

Pet najvećih životnih pitanja

Foto: Shutterstock

 

Odvojite vremena za pisanje Plana za svrhovit život. Nemojte ga se truditi dovršiti iz prvog pokušaja i ne trudite se da ga savršeno napišete od prve; samo zapišite misli brzinom kojom budu dolazile. Uvijek je lakše urediti tekst nego ga napisati. Pri pripremi plana trebali biste misliti o pet pitanja:

Pet najvećih životnih pitanja

  1. Što će biti središte mojeg života?

To je pitanje povezano s klanjanjem i proslavljanjem. Za koga čete živjeti? Oko čega čete graditi svoj život? To može biti karijera, obitelj, sport ili hobi, novac, zabava i još koješta. Ima toga što je dobro, ali ne pripada u središte vašeg života. Nisu dovoljno jake da vas drže kad vam se život počne raspadati. Treba vam čvrsto središte, koje se ne može poljuljati. Kralj Asa zapovjedio je Judejcima da traže Jahvu (…) da se drže zakona i zapovijedi. Ma što bilo u središtu vašeg života, to vam je, zapravo, bog. Kad ste predali svoj život Kristu, on je stao u središte, ali ga ondje morate održati slavljenjem i klanjanjem. Pavao je vjernicima pisao kako se moli da Krist prebiva u njihovim srcima.

Kako ćete znati je li Bog u središtu vašega života? Kad je on u središtu, slavite ga. Kad nije, brinete se. Briga je upozorenje da ste Boga gurnuli u stranu. Čim ga opet stavite u središte, opet ćete imati mir. Biblija kaže: I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.

  1. Kakav će biti moj karakter?

To je pitanje učeništva. Kakva ću osoba biti? Boga mnogo više zanima kakvi ste od toga što radite. Ne zaboravite, posao nećete ponijeti sa sobom u vječnost, ali karakter hoćete. Sastavite popis osobina oko kojih se želite potruditi i razviti ih. Mozev te započeti od Ploda duha ili od blaženstava iz Propovijedi na gori.

Apostol Petar je rekao: Zato se svim silama trudite primijeniti u životu te obećane blagodati. Neka vaša vjera urodi poštenjem, a poštenje znanjem. Znanje će uroditi suzdržljivošću, suzdržljivost postojanošću, a postojanost pobožnošću. Pobožnost će donijeti ljubav prema drugim vjernicima pa ćete tako naposljetku uzrasti do Božje ljubavi.  Nemojte se obeshrabriti ni odustati kad se spotaknete. Potrebno je vrijeme da se izgradi kristoliki karakter. Pavao je Timoteju napisao: Pripazi na samog sebe i na poučavanje. Ustraj u tome!

  1. Što ću svojim životom pridonijeti?

To je pitanje služenja. Kakva će biti vaša služba u Kristovu tijelu? Poznavajući vašu kombinaciju duhovnih darova, afiniteta, sposobnosti i iskustva koja bi zadaća u Božjoj obitelji bila za vas najbolja? Kojoj bi konkretnoj skupini vjernika u Tijelu trebao služiti? Pavao je istaknuo dvije divne dobrobiti služenja: Jer ovo bogoslužno posluživanje ne samo da podmiruje oskudicu svetih nego se i obilno prelijeva u mnoge zahvalnice Bogu.

Iako ste ustrojeni za služenje, čak ni Isus nije mogao ispuniti svačije potrebe dok je bio na zemlji. Morate izabrati kome biste najbolje mogli na temelju svojeg ustroja. Morate se zapitati: »Kome najviše želim pomagati?« Isus je rekao: Postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane. Svatko od nas donosi različit rod.

  1. Što će biti moja životna poruka?

To je pitanje poslanja među nevjernike. Vaš će misijski plan biti i dio vašeg Plana za svrhovit život. U njemu biste trebali zabilježiti svoje predanje da ljudima naviještate Radosnu vijest. Trebali biste također popisati životne pouke koje vam je Bog dao da ih podijelite s drugima, i strasno zanimanje za neke teme. Kako budete sazrijevali u Kristu, Bog će vam možda dati neku posebnu skupinu ljudi da se na njih usredotočite. Svakako to dodajte svojem planu.

Ako ste roditelj, dio vašeg poslanja bit će odgojiti djecu tako da upoznaju Krista, pomoći im da upoznaju životne svrhe koje im je namijenio i poslati ih da u svijetu obavljaju svoje poslanje. U svoj plan možete zapisati Jošuinu rečenicu: Ja i moj dom služit ćemo Jahvi. Naš život, dakako, mora podupirati i opravdati poruku koju pronosimo. Prije nego što nevjernici povjeruju u Bibliju, htjet će biti sigurni da mogu vjerovati nama. Zato u Bibliji piše: Samo se ponašajte dostojno evanđelja Kristova.

  1. U kojoj ću zajednici živjeti?

To je pitanje zajedništva. Kako ću pokazati svoju odanost drugim vjernicima i povezanost s Božjom obitelji? Gdje ćete činiti »jedni drugima« sve ono što vam je u evanđeljima zapovjeđeno? Kojoj ćete se crkvenoj obitelji pridružiti kao djelatni član? Što ste zreliji, više čete voljeti Kristovo tijelo i više ćete se željeti za njega žrtvovati, kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju. U svoj plan trebali biste dodati i izraz ljubavi prema Božjoj crkvi. Razmatrajući odgovore na ta pitanja, zapišite i pokoji redak iz Svetog pisma koji govori o svakoj od svrha. U ovoj ih je knjizi mnogo navedeno. Možda će vam trebati nekoliko tjedana, ili mjeseci, da sastavite Plan svrhovitog života onako kako želite. Molite se, razmišljajte o njemu, razgovarajte s prisnim prijateljima, razmišljajte o Svetome pismu. Možda ćete ga nekoliko puta iznova pisati dok ne budete zadovoljni konačnim oblikom. A i tada ćete poslije vjerojatno s vremenom unositi manje izmjene, kako vas Bog bude bolje upoznavao s vašim ustrojem.

Ulomak iz knjige Svrhovit život autora Ricka Warrena. Više o knjizi možete saznati OVDJE.

Izdavač: Stepress.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh