Svjedočanstva

IZ ŽIVOTA SLOVENSKE MISTIČARKE

MAGDALENA GORNIK Čula sam glas s neba: ‘Ako želiš doći u nebo, moraš ići tim putem’ A Gospodin je Magdaleni, bez obzira na plan koji je imao za nju, svejedno dao slobodan izbor. Magdalena se morala ponovo odlučiti želi li ići putem koji je bio Bogu po volji. To se dogodilo u petak 11. kolovoza 1848., za prve Magdalenine ekstaze.

Foto: Shutterstock

 

U mjesecu kolovozu 1848. godine, za Magdalenu je počeo jedan potpuno drugačiji život. Započelo se ostvarivati njezino životno poslanje, na koje ju je Bog pripravljao od 1847. godine nadalje, u nebu planiranim čišćenjima i trpljenima. A to poslanje bilo je trpjeti, vršiti nadoknadu za grijehe ljudi i pozivati na obraćenje i pokoru.

A Gospodin je Magdaleni, bez obzira na plan koji je imao za nju, svejedno dao slobodan izbor. Magdalena se morala ponovo odlučiti želi li ići putem koji je bio Bogu po volji. To se dogodilo u petak 11. kolovoza 1848., za prve Magdalenine ekstaze.

Prije nego je ušla u taj zanos i viđenje, Magdalena je sjedila u zapećku u sobi. U zanosu je pala na klupu, a s klupe na pod. Njezina je mati to čula…

Magdalena je o tome rekla Plaperu:

„Bila sam stavljena na slabo osvijetljen, strm, uzak i trnovit put. Čula sam glas s neba: ‘Ako želiš doći u nebo, moraš ići tim putem.’ Kad sam to čula, mislila sam si da nebesko kraljevstvo traži silu i silnici ga priskrbljuju. Također sam znala da se samo po napornu putu dolazi u nebo pa sam se bojala stupiti na takav put trpljenja. Ali me taj put nekako i privlačio. Izmolila sam Oče naš i Zdravo Marijo, pogledala sam gore, odakle je došao glas, i rekla: ‘Rado, rado ću ići tim putem.’ Nato sam se ponovo našla doma.“

Prije nego je ušla u taj zanos i viđenje, Magdalena je sjedila u zapećku u sobi. U zanosu je pala na klupu, a s klupe na pod. Njezina je mati to čula. Pohitala je u sobu i veoma se prepala: njezina kći je ležala na tlu bez znakova života. Magdalena je bila teška i majka ju nije mogla podići. Htjela je pozvati pomoć, ali onda je kći došla k sebi i, uz majčinu pomoć, neozlijeđena i bez boli ustala. Magdalena je šutjela o onome što je vidjela i čula. Htjela je samo, putem koji je vidjela, uskoro stići u nebo.

Iz knjige „Magdalena Gornik“ autorice Martine Kraljič. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh