Osobni razvoj

INTERPERSONALNA KOMUNIKACIJA

Tri koraka kako nekog eliminirati iz svog života, u ljubavi Proces eliminiranja nekoga iz našeg života sigurno i s najviše ljubavi trebao bi se odvijati u tri koraka na slovo P. Donosimo vam sažetak koraka iz knjige Iz knjige „Interpersonalna inteligencija: vještine s ljudima koje trebaš za život sa svrhom koji želiš“ autora dr. Dhariusa Danielsa, koja izlazi uskoro!

Foto: Unsplash,  Abolfazl Ranjbar

Ponizna molitva

Prije svega, molite. Molitva je nevjerojatno važna. I ne govorim to samo kao pastor. To nije samo crkvena fraza ili vjerska retorika. To je ključan i praktičan dio procesa.

Molitva će nas emocionalno otrijezniti. Svatko može donijeti odluku, ali odluke su poput automobila – uvijek ih nešto pokreće. Želimo biti sigurni da, kada donesemo odluku o eliminaciji odnosa, naše emocije nisu za volanom automobila. Vjerojatno će biti u autu. Emocije imaju određeni utjecaj na odluke koje donosimo. No te bi emocije trebale biti samo putnici. One ne bi trebale voziti auto. Emocionalna trezvenost koja proizlazi iz molitve jest način da se suprotstavimo našim tendencijama da djelujemo s pozicije povrijeđenosti i ranjenosti, gdje ćemo biti skloni pogrešno tumačiti stvari u našim odnosima i djelovati impulzivno. Moramo dopustiti molitvi da nas centrira kako bismo djelovali s empatijom, bez obzira na to što odlučili.

(…)

Molitva nam pomaže da vidimo prije svega ono što trebamo, a ne samo ono što volimo. Previše nas u svoj krug bira ljude koji nam se sviđaju za razliku od onih koji su nam potrebni. Teška je istina da će katkad ljudi koji su pozvani biti dar u našem životu, pokazati neke stvari koje će nas uznemiriti. Nemojte biti ona osoba koja gubi tu prednost jer ne možete podnijeti malo uznemirenosti.

Plan

Nakon ponizne molitve mora postojati plan. Jedan od najvećih problema koji se može pojaviti u razgovoru koji uključuje uklanjanje i eliminaciju jest pitanje vremena. Kad je najbolje vrijeme za donošenje ove odluke? Eliminacijski razgovori trebaju biti ad hoc razgovori. Ako govorimo stvari prebrzo, možda ih govorimo s emotivnog stajališta. Ako govorimo emocionalno, možda govorimo iracionalno i bezosjećajno. Opet, nije pogrešno biti emotivan ili dopustiti emocijama da budu dio razgovora, ali naše emocije ne mogu voditi tu odluku. Nije sigurno da naše emocije voze ovaj automobil. Kad okrenemo volan svojim emocijama, sasvim je moguće da ćemo se zateći kako radimo pravu stvar u krivo vrijeme. (…)

Provedba

Završni korak koji počinje na slovo P jest provedba. Odnosi se ne mijenjaju zbog namjere; mijenjaju se zbog provedbe. Osoba može moliti i planirati, ali u nekom trenutku mora odluku provesti u djelo. Jedan je od ključnih katalizatora hrabrost. Razmotrite Jošuu dok je preuzimao odgovornost za vodstvo hebrejskog naroda.

Cjelokupan tekst možete pročitati u knjizi koju izdaje bilbioteka Figulus: „Interpersonalna inteligencija: vještine s ljudima koje trebaš za život sa svrhom koji želiš“ autora dr. Dhariusa Danielsa, a knjigu možete pronaći ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh