Zanimljivosti

VAFLI

Kako je mnogima omiljeni doručak povezan s hostijom Prvi pekači za vafle izumljeni su u srednjem vijeku i korišteni su za izradu hostija

vfli i hostija

Foto: Unsplash, Pietro De Grandi, Andrijana Bozic 

 

Jednostavni vafli, mnogima omiljeni doručak, svoje korijene vuku iz najsvetijeg katoličkog obreda, euharistije, odnosno izrade hostija.


Još u devetom stoljeću Europljani su počeli koristiti posude od lijevanog željeza (fer à hostsies) za izradu hostija koje koristimo na svetoj misi. Ti su kalupi bili izrađeni od dvije ploče od lijevanog željeza s dugim ručkama. U ploče su često bili uklesani križ, Isusova slika ili prikaz raspeća. Tijesto od brašna i vode izlijevalo se između dvije ploče, a oblatne su pečene na otvorenoj vatri.

Pojavom ploča od lijevanog željeza za pečenje hostija, ljudi su dobili ideju i nastao je uređaj s kojim su mogli raditi oblatne, za svakodnevnu uporabu u vlastitim kuhinjama. Uređaji su bili znatno veći od onih za izradu hostija i bili su drugačije ukrašeni.

U tom razdoblju između kasnog srednjeg vijeka i rane renesanse te su svjetovne napolitanke posluživane na nekakvim svečanim domjencima, na kraju večeri, kao nešto luksuzno.

Vafli, premazani medom ili javorovim sirupom i slatkim vrhnjem potječu iz flamanskih i nizozemskih oblatni iz ranog modernog doba. I oni su napravljeni izlijevanjem tijesta između dvije ploče od lijevanog željeza, slično kao što to danas radimo s aparatima za vafle.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh