Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kako je moguće da sa svima drugima ima više strpljenja nego sa mnom; da drugima odgovori na poruku ili poziv gotovo odmah, a meni se često ‘nema vremena javiti’?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Tako često ne razumijem ponašanje supružnika, tako sam često obeshrabren/a, tako često padam u osudu, zamjeranje, jer radi stvari koje su očito krive! Kako je moguće da sa svima drugima ima više strpljenja nego sa mnom? Kako je moguće da drugima odgovori na poruku ili poziv gotovo odmah, a meni se često „nema vremena javiti“? Kako je moguće da će za isto ponašanje koje meni zamjera, „nabija na nos“ i za koje često nema razumijevanja, nekome drugome bez problema objasniti kako je to slabost, i čak ga utješiti govoreći mu neka si ne zamjera, da je bitno ustati! Pa što i tko sam ja? Tko je tu bitniji?! Očito svi drugi! I kako da sada budem raspoložen/a kada vidim da radi očite pogreške!

No, u ovome želim vidjeti jednu drugu istinu i postati svjestan/svjesna što se događa.

Ako moj supružnik ima volje biti bolji prema drugima, to znači da nije zlonamjeran, kako se meni često čini. Problem je, najčešće, u tome što sam mu/joj za mnoge njegove/njezine postupke često prigovarao/la, što sam se ponašao/la grubo i ružno, kritizirao/la /ju/ga. Zato se u njegovu/njezinu srcu stvorio stav iz kojega na mene automatski reagira burno, jer svaku moju sugestiju ili namjeru da joj/mu na nešto ukažem gleda iz te perspektive.

Želim ustrajati, želim djelovati drugačije, ali uz tvoju pomoć, Gospodine, jer znam da ću u protivnom pasti

On/a automatski, većinu toga doživljava kao kritiku pa mi prešućuje određene stvari znajući kako bih ja mogao/la reagirati. Iskreno se pitam, razmišljam li i ja o njemu/njoj upravo tako; djelujem li prema njemu/njoj na isti način? Radim apsolutno istu pogrešku, prečesto! Često imam najbolju namjeru, ali ako to želim dokazati i pokazati grubo, napadom, ustvari sam u krivu i više štetim nego koristim. No, sada želim biti zreliji/a, želim slijediti tvoju Riječ: „Mudrošću se zida kuća i razborom utvrđuje. Bolji je mudar od jakoga i čovjek razuman od silne ljudine. Jer s promišljanjem se ide u boj…“ (Izr 24,3-6)

Isuse, kajem se za svako grubo, nedolično, sebično, egocentrično ponašanje prema supružniku te za svaki trenutak kada sam ga/ju osudio, svjesno ili nesvjesno. Samim time sam osudio/la i tebe (Mt 25,45).

Izlij Duha mudrosti, da shvatim srce svoga supružnika, iako on/a možda ne razumije moje. Jer, znam: ako budem djelovao/la drugačije, doprijet ću do njegova/njezina srca…

Daj mi snage da istina o mojim postupcima i motivima moga srca izađe na vidjelo, da upoznam sam/u sebe i da vidim kako reagiram, kako se ponašam i što osuđujem. Daj mi snage da znam zastati, doći prvo k tebi, moliti tebe za pomoć i mir, snagu, vodstvo. Izlij Duha mudrosti, da shvatim srce svoga supružnika, iako on/a možda ne razumije moje. Jer, znam: ako budem djelovao/la drugačije, doprijet ću do njegova/njezina srca te ću tebi otvoriti svoje, da budeš blagoslov i mome supružniku i da on/a kroz moje blago ponašanje, govor u miru i ljubavi, bez osude, vidi moju promjenu i otvori mi se. Želim ustrajati, želim djelovati drugačije, ali uz tvoju pomoć, Gospodine, jer znam da ću u protivnom pasti. Podigni me ako i padnem, jer ti mi ništa ne zamjeraš! Duše mudrosti, izlij se na mene, na moga supružnika, na naš brak, na našu obitelj! Trebamo te!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Najčešće se „zatvaramo“ u sebe i ne „otvaramo“ se pred supružnikom jer se bojimo kritike, napada pa se najčešće branimo upravo napadom. Sami često osuđujemo jer „znamo mi kako će se on/a ponašati i da će burno reagirati“. Ako ja tako reagiram, zašto mislim da supružnik ne reagira isto tako, iz istoga razloga?

Zamoli Gospodina da ti pomogne da to shvatiš i da djeluješ drugačije, jer grubim i napadačkim tonom i stavom nećeš doprijeti do supružnika i on/a se neće otvoriti, baš kao što ni on/a ne dopire do tebe kada se odnosi na taj način, zar ne? Odluka je na tebi!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh