Vjera i znanost

O ČUDIMA

Kako je teolog pomoću dvije kartonske kutije nevjernim Rusima otvorio oči Rusima je ova ilustracija iz nekog razloga bila vrlo dubokoumna. Tim odgojiteljima, koji su pretpostavili da je njihov naturalistički svjetonazor ispravan te nisu razmatrali druge alternative, počele su se paliti lampice

Foto: Pixabay

Profesor na bogosloviji Ronald Nash se tijekom svoga nedavnog posjeta Rusiji, gdje je trebao održati predavanje tamošnjim odgojiteljima, susreo s velikim izazovom. Želio je s njima razgovarati o Bogu, ali je znao da neće daleko dogurati ako ne prevlada njihove predrasude protiv teizma koje postoje već dugo.

U Rusiji je naime više od sedamdeset godina vladao svjetonazor koji je isključivao Boga. Službena je državna religija bila ateizam, a ateistički svjetonazor tvrdi da postoji samo naravni, materijalni svijet. Prema ateističkom mišljenju čuda nisu moguća zato što nadnaravna stvarnost ne postoji a vjerovati drugačije znači vjerovati u bajke.

„Evo razlike između vašeg i mog svjetonazora”, kazao je a onda nastavio pokazujući prema zatvorenoj kutiji: „Vi vjerujete da je fizički svemir zatvoren – da je svemir jedino što postoji i da izvan njega ne postoji ništa”

Nash je svoje izlaganje započeo tako da je prisutnima pokazao dvije male kartonske kutije. Jedna je bila otvorena, a druga zatvorena.
„Evo razlike između vašeg i mog svjetonazora”, kazao je a onda nastavio pokazujući prema zatvorenoj kutiji: „Vi vjerujete da je fizički svemir zatvoren – da je svemir jedino što postoji i da izvan njega ne postoji ništa”.

„Kao što ja mogu posegnuti u ovu kutiju kako bih utjecao na njezin sadržaj, tako Bog može posegnuti u naš svemir i činiti ono što nazivamo čudima.”

Nash je zatim, pokazujući prema otvorenoj kutiji, rekao: „Ja, osim što vjerujem da fizički svemir postoji, također vjerujem da je svemir otvoren – da izvan svemira prebiva netko koga nazivamo Bogom”. Zastao je na tren a onda dodao: „I Bog je stvorio kutiju!”
Potom je stavio ruku u otvorenu kutiju i rekao: „Kao što ja mogu posegnuti u ovu kutiju kako bih utjecao na njezin sadržaj, tako Bog može posegnuti u naš svemir i činiti ono što nazivamo čudima.”

Rusima je ova ilustracija iz nekog razloga bila vrlo dubokoumna. Tim odgojiteljima, koji su pretpostavili da je njihov naturalistički svjetonazor ispravan te nisu razmatrali druge alternative, počele su se paliti lampice. Nash im je pomogao da počnu razmišljati o drugoj alternativi, primjerice teizmu te o tome da on ima bolje dokaze.

Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist; Autor: Norma LGeisler i Frank Turek; Nakadnik: Figulus

Iz knjige N. L. Geislera i F. Tureka „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

VELIKI POPUSTI: U razdoblju od 10. do 30. studenog knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 60 umjesto 120 kuna. Kupiti ju možete ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh