Evangelizacija

NE GUBITE NADU

6 tipova otpalih katolika i praktični alati za evangelizaciju „Ako patite zbog spasenja duša svojih najmilijih, sjetite se da je milost Isusa Krista veća od vaših planova i snažnija od vaših riječi. Stavite svoje najmilije u Njegove ruke, a on će ih pozvati kući“

6 tipova otpalih katolika

Foto: Unsplash, Nagesh Badu 

 

Broj katolika u Americi drastično se smanjuje. Evangelizator Michael Gormley nedavno je u svojoj župi govorio o šest glavnih vrsta otpalih katolika. Njegovo predavanje zasigurno će i nama pomoći da bolje razumijemo zašto ljudi napuštaju Katoličku crkvu i kako ih dovesti kući.

„Ako patite zbog spasenja duša svojih najmilijih, sjetite se da je milost Isusa Krista veća od vaših planova i snažnija od vaših riječi. Stavite svoje najmilije u Njegove ruke, a on će ih pozvati kući.“

6 glavnih tipova otpalih katolika

Katolici iz običaja – oni koji se identificiraju kao katolici zbog svoje kulture ili obitelji, a ne zato što je to osobna odluka.

Sleganje ramenima – Oni koji su apatični prema vjeri, pa napuštaju Crkvu jer im nije stalo, samozadovoljni su ili su samo lijeni.

Duhovni, ali ne i religiozni katolici – oni koji traže duhovnu stvarnost izvan Crkve. Oni priznaju da materijalni svijet ne može definirati što znači biti čovjek, već svoju duhovnost temelje na subjektivnom iskustvu. Često nikada nisu bili izloženi bogatstvu katoličke vjere.

Moralni pokretači – oni koji otpadaju od Crkve jer se ne slažu s moralnim naukama Crkve. Često ih nisu dobro podučavali naucima Crkve.

Vjerski prebacivači – oni koji prelaze u druge kršćanske crkve jer žele zadržati svoju vjeru u Isusa, ali sakramente, liturgiju i druge dijelove katoličanstva vide kao “nepotrebne dodatke”.

Skeptici – oni koji se identificiraju kao agnostici i ateisti zbog popularnosti novog ateističkog pokreta.

Praktični alati za evangelizaciju

Nikada ne gubite nadu, pouzdajte se u Krista.
Upamtite da je Isus spasitelj, a ne vi. On je odgovoran za spas duša.
Naučite kako se moliti i molite za svoje najmilije u zajednici.
Predajte svoje najmilije Kristu.
Predlagati, a ne nametati.
Vjerujte da Duh Sveti djeluje iza kulisa.
Moramo biti promjena, uzor radikalnog života svetosti.

Michael Gormley, Ascensnion; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh