Vatikan

NEDJELJNI ANGELUS

‘Isus, koji ide u susret ranjenom čovječanstvu, pokazuje nam Očevo lice’ „Bog nam je uvijek blizu. Božji stav se može izreći u tri riječi: blizina, suosjećanje i nježnost", rekao je papa Franjo

Foto: Caleb Miller, Unsplash

Foto: Caleb Miller, Unsplash

 

Papa Franjo je u nedjelju, 4. veljače 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra, U podnevnome ‘Angelusu’ papa Franjo je okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra ukazao na Evanđelje nedjeljne liturgije koje nam pokazuje Isusa koji je u pokretu: On je, naime, upravo završio s propovijedanjem i, izišavši iz sinagoge, odlazi u kuću Šimuna Petra, gdje liječi njegovu punicu od groznice. Zatim, navečer, kad sunce zađe, ponovno izlazi prema gradskim vratima, gdje susreće mnoge bolesnike i opsjednute i ozdravlja ih; sljedećeg jutra, ustaje rano i odlazi se pomoliti; i, na kraju, ponovno kreće na put po Galileji, donosi Vatican News.

Govori nam važno o Bogu

Sveti Otac je naglasio da se zadržimo se na tom neprestanom Isusovom kretanju, koje nam govori nešto važno o Bogu i, istodobno, postavlja nam neka pitanja o našoj vjeri.

Isus, koji ide u susret ranjenom čovječanstvu, pokazuje nam Očevo lice, naglašava papa Franjo. Možda još uvijek imamo predodžbu o Bogu koji je dalek, hladan, ravnodušan prema svemu onom što nam se događa. Evanđelje nam, međutim, pokazuje da Isus, nakon poučavanja u sinagogi, izlazi kako bi Riječ koju je naviještao mogla doprijeti, dotaknuti i liječiti ljude. Na taj način On nam otkriva da Bog nije daleki gospodar koji nam govori odozgo; naprotiv, on je Otac pun ljubavi koji nam je blizak, koji posjećuje naše domove, koji želi spasiti i osloboditi, ozdraviti od svake bolesti tijela i duha. Bog nam je uvijek blizu. Božji stav se može izreći u tri riječi: blizina, suosjećanje i nježnost. Bog koji nam postaje blizak da nas prati, s nježnošću, i da nam oprosti. Ne zaboravite to: blizina, suosjećanje i nježnost. To je Božji stav. Taj neprekidni Isusov za nas je izazov, ističe Sveti Otac.

Vjerujemo li i naviještamo li hladnog i dalekog Boga?

Možemo se zapitati: jesmo li otkrili lice Boga kao Oca milosrđa ili vjerujemo i naviještamo hladnog i dalekog Boga? Čini li nas vjera nemirnim putnicima ili je intimistička utjeha koja nam daje spokoj? Molimo li samo zato da osjetimo mir ili nas Božja riječ koju slušamo i propovijedamo potiče izlaziti, poput Isusa, u susret drugima, kako bismo širili Božju utjehu?, prenosi Vatican News.

Nosimo Božju nadu i milosrđe

Gledajmo, dakle, Isusov put i sjetimo se da je naša prva duhovna zadaća ovo: napustiti sliku Boga za kojega mislimo da ga poznajemo i svakodnevno se obraćati Bogu kojega nam Isus predstavlja u Evanđelju, koji je Otac ljubavi i Otac suosjećanja. Bliski, samilosni i nježni Otac. A kad otkrijemo pravo lice Oca, naša vjera sazrijeva: više ne ostajemo „kršćani iz sakristije“, ili „iz dnevnog boravka“, nego se osjećamo pozvanima postati nositelji Božje nade i ozdravljenja, istaknuo je Sveti Otac, te je zazvao Svetu Mariju, Ženu na putu, da nam pomogne izići iz sebe samih kako bismo naviještali i svjedočili Gospodina,  piše Vatican News.

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

Preporučujemo knjigu „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh