Svetac dana

31. PROSINCA

Sveti Silvestar Sveti Silvestar bio je prvi papa koji je upravljao Crkvom nakon što je kršćanstvo 313. godine, 'Milanskom ediktom', dobilo slobodu ispovijedanja vjere...

Sveti Silvestar – papa u prijelaznom razdoblju kršćanstva

Danas slavimo svetog Silvestra I., papu koji je kao 34. nasljednik svetog Petra vladao od 314. do 335. godine.


Provedimo Silvestarsku noć u društvu najbližih i ne zaboravimo zahvaliti Stvoritelju na svim dobročinstvima kojima nas je obdario u protekloj godini i zamolimo ga za milost u novoj godini

Rođeni Rimljanin, sin Rufinusa, Silvestar I. bio je prvi papa koji je upravljao Crkvom nakon što je kršćanstvo 313. godine, Milanskom ediktom, dobilo slobodu ispovijedanja vjere. Po svojim legatima Vitusu i Vincentiusu predsjedavao je na saboru u Nikeji 325. godine i borio se protiv arijanizma. Prema legendi krstio je cara Konstantina I., koji mu je zauzvrat udijelio darovnicu. Za njegova pontifikata građene su mnoge veličanstvene bazilike i hramovi, među njima i bazilika svetog Ivana Lateranskog, koju je posvetio 324. godine. Povezuju ga i s osnivanjem rimske pjevačke škole. Preminuo je u Rimu na današnji dan, 31. prosinca 335. Zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta i hrvatskih krajeva (Kanfanar, Labin kod Prgometa, Biševo).

Ne zaboravimo potrebe naših najmilijih, starih i bolesnih, osamljenih i zaboravljenih, i molitvom se prisjetimo onih kojih više nema među nama

„Stara Godina“

Njegov spomendan, Silvestrovo, kao posljednji dan u kršćanskoj kalendarskoj godini, zanimljiv je folklorni i običajni dan. Silvestarska noć svojevrsna je granica između jedne i druge godine, staroga i novoga. Provedimo je u društvu najbližih i u toj noći ne zaboravimo zahvaliti Stvoritelju na svim dobročinstvima kojima nas je obdario u protekloj godini i zamolimo ga za milost u novoj godini.

»Tebe Boga hvalimo«

Danas se u svim župnim crkvama služi zahvalnica, pobožnost kod koje se pjeva »Tebe Boga hvalimo«! Svevišnji je onaj kome dugujemo najveću zahvalnost jer od Njega dolazi svaki dobar dar. Sveti Jakov apostol piše u svojoj poslanici: »Ne varajte se, ljubljena braćo moja: svaki dobar dar, svaki savršen poklon dolazi odozgo, od Stvoritelja zvijezda, u koga nema ni promjene, ni zasjenjenja od mijene. On nas dragovoljno rodi riječju istine, da budemo prvenci među njegovim stvorenjima« (1,16–18).

Ne zaboravimo potrebe naših najmilijih, starih i bolesnih, osamljenih i zaboravljenih, a prisjetimo se molitvom i onih kojih više nema među nama.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh