Izdvojeno

31. PROSINCA

Sveti Silvestar – papa u prijelaznom razdoblju kršćanstva Sveti Silvestar bio je prvi papa koji je upravljao Crkvom nakon što je kršćanstvo 313. godine, 'Milanskom ediktom', dobilo slobodu ispovijedanja vjere...

Sveti Silvestar – papa u prijelaznom razdoblju kršćanstva

Danas slavimo svetog Silvestra I., papu koji je kao 34. nasljednik svetog Petra vladao od 314. do 335. godine. Rođeni Rimljanin, sin Rufinusa, bio je prvi papa koji je upravljao Crkvom nakon što je kršćanstvo 313. godine, Milanskom ediktom, dobilo slobodu ispovijedanja vjere. Po svojim legatima Vitusu i Vincentiusu predsjedavao je na saboru u Nikeji 325. godine i borio se protiv arijanizma. Prema legendi krstio je cara Konstantina I., koji mu je zauzvrat udijelio darovnicu. Za njegovog pontifikata građene su mnoge veličanstvene bazilike i hramovi, među njima i bazilika svetog Ivana Lateranskog, koju je posvetio 324. godine. Povezuju ga i s osnivanjem rimske pjevačke škole. Preminuo je u Rimu na današnji dan, 31. prosinca 335. Zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta i hrvatskih krajeva (Kanfanar, Labin kod Prgometa, Biševo). 


„Stara Godina“

Njegov spomendan, Silvestrovo, kao posljednji dan u kršćanskoj kalendarskoj godini, zanimljiv je folklorni i običajni dan. Silvestarska noć svojevrsna je granica između jedne i druge godine, staroga i novoga. Želimo vam da je provedete u društvu svojih najbližih i da u toj noći ne zaboravite zahvaliti Stvoritelju na svim dobročinstvima kojima vas je obdario u protekloj godini i da ga zamolite za milost u Novom ljetu.

»Tebe Boga hvalimo«

Danas se u svim župnim crkvama služi zahvalnica, pobožnost kod koje se pjeva »Tebe Boga hvalimo«! Svevišnji je onaj kome dugujemo najveću zahvalnost jer od Njega dolazi svaki dobar dar. Sveti Jakov apostol piše u svojoj poslanici: »Ne varajte se, ljubljena braćo moja: svaki dobar dar, svaki savršen poklon dolazi odozgo, od Stvoritelja zvijezda, u koga nema ni promjene, ni zasjenjenja od mijene. On nas dragovoljno rodi riječju istine, da budemo prvenci među njegovim stvorenjima« (1,16–18). Ne zaboravimo potrebe naših najmilijih, starih i bolesnih, osamljenih i zaboravljenih, a prisjetimo se molitvom i onih kojih više nema među nama!

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 18
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh