Mudrost dana

MUDROST DANA, 27. 8. 2023.

Slaveći Euharistiju sudjelujemo u Isusovoj žrtvi koja se već dogodila. Kako si to predočiti?

Foto: Unsplash

Bog je iz određenih razloga htio da se svaka žrtva sastoji od sasvim određenih činova, riječi, znakova i simbola. Htio je liturgiju još od prve Adamove žrtve. On je Adamu mogao reći kako je dovoljno da povjeruje u Isusovu žrtvu, da se pokaje i da primi spasenje. No Bog nije htio da Adam samo povjeruje nego je htio da aktivno sudjeluje u žrtvi.

Htio je da cijeli taj proces, cijeli obred – biranje životinje, priprema žrtvenika i žrtve te svega što je za nju bilo potrebno – Adama pripremi za pokajanje i ispovijedanje krivnje, da ga oduzimanje života nedužnoj životinji bez mane i prolijevanje njezine krvi što intimnije poveže sa žrtvom njegova sina Isusa. Bog je htio da onaj tko žrtvuje bude snažno svjestan činjenice da njegovu kaznu za grijehe preuzima Jaganjac bez mane, bez grijeha; da Jaganjac Isus plaća mučeničkom krvlju, da plaća vlastitim životom. Liturgija nam svojim obrednim tijekom omogućuje da se što intimnije povežemo s raspetim Kristom te tako u njegovoj žrtvi sudjelujemo aktivno, djelatno i plodonosno.

Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu” koju možete nabaviti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh