Vjera i znanost

OKAMENJENA POVIJEST // Crkva u Italiji čuva mač u stijeni Legenda o sv. Galganu Gvidottiju

Mač sv. Galgana

Trideset kilometara jugoistočno od Siene, u toskanskim brdima, nalaze se ruševine gotičke cistercitske opatije. U jednoj od tamošnjih kapela može se vidjeti izuzetna srednjovjekovna zanimljivost: mač sv. Galgana Guidottija.

Kad turisti dolaze u Sienu, žele vidjeti još nešto osim prekrasnih planina i vila, tako da ih privlači izlet u Chiusdino, koji nudi nevjerojatnu srednjovjekovnu arhitekturu, operne festivale na otvorenom, kao i mač zaboden u kamen. Da, mač sv. Galgana zabijen je sve do drške u kamen koji se čuva u drevnoj kapeli u Montesiepiju, Chiusdino.

Legenda o kralju Arturu inspirirana kamenom iz Toskane

Povijest sv. Galgana nedavno je objavio talijanski znanstvenik Mario Moiraghi, koji je napisao opsežan povijesno-književni rad, uspoređujući pripovijest o tom svetcu s legendama o vitezovima Persivalu i Arturu. U svojoj knjizi Zagonetka sv. Galgana iznosi svoja otkrića i pretpostavke da je legenda o kralju Arturu inspirirana tim kamenom iz Toskane. Moiraghi piše da je sv. Galgan rođen oko 1148. i umro 1181., dakle prije nego se je pojavilo djelo Merlin Roberta de Borona. Također je sa skupinom znanstvenika s pavijskog sveučilišta proučavao mač i istraživao njegove uzorke, potvrdivši da predmet potječe iz 12. stoljeća.

Čini se da je „talijanski Eksalibur“ autentičan. No kako je to moguće?

„Datiranje metala veoma je težak zadatak, ali možemo reći da se sastav metala i stil izrade mača poklapa s vremenom nastanka legende“, kaže Luigi Garlaschelli, sa Sveučilišta u Paviji. „Uspjeli smo pobiti one koji govore da se radi o suvremenoj krivotvorini.“

Dubinska radarska analiza otkriva da je ispod mača šupljina, promjera metar s dva metra, što bi moglo biti pogrebno mjesto u kojem se možda nalazi vitezovo tijelo. „Da bismo doznali više, morali bismo iskapati“, kaže Garlaschelli, čija su istraživanja objavljena u talijanskom časopisu Focus.

Datiranje ugljikom pokazalo je da su dvije mumificirane ruke koje se nalaze u toj istoj kapeli također iz 12. stoljeća. Legenda kaže da će svakomu tko pokuša izvaditi mač ruke biti odsječene.

Moiraghi tvrdi: „Mač, koji uglavljen u stijeni postaje križ, istinski je kršćanski simbol – znak preobrazbe nasilja u ljubav.”

Tko je bio sv. Galgan?

Sveti Galgan bio je sin nepismena feudalca. Odlikovao se je bahatošću, sebičnošću i upadanjem u nevolje sve dok jednog dana nije imao ukazanje arkanđela Mihaela, koji ga je pozvao na promjenu života. Galgan je bez razmišljanja odlučio postati pustinjak. Dok se je penjao na planinu na kojoj se je nakanio posvetiti životu u kontemplaciji, čuo je glas koji mu je rekao da odbaci sve ostatke raskalašena života, na što je odgovorio: „Bilo bi lakše rasjeći stijenu ovim mačem negoli to učiniti.“ Na njegovo veliko iznenađenje, kad je rinuo mač u stijenu da bi potvrdio ono što govori, mač je utonuo kao u maslac.

Galgan je potom proveo cijeli svoj život u molitvi. Četiri je godine nakon smrti kanoniziran, a iznad kamena s mačem 1189. godine podignuta je kapela, nazvana kapela mača.

Danas posjetitelji ruševina stare opatije sv. Galgana uživaju u izvedbama Aide, Cavallerije Rusticane, Seviljskog brijača i drugih poznatih opera pod zvijezdama, okruženi srednjovjekovnom arhitekturom, pokraj mača zabodena u stijenu.

Autor: Daniel Esparza (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh