Vijesti

POZIV NA MIR I SURADNJU
Pismo biskupa: Mir na Korejskom poluotoku važan je za cijeli svijet

Pismo biskupa: Mir na Korejskom poluotoku važan je za cijeli svijet
Pismo biskupa: Mir na Korejskom poluotoku važan je za cijeli svijet

Ostvarenje denuklearizacije i uspostavljanje mira na Korejskom poluotoku pridonijet će kreiranju budućnosti čovječanstva, predlažući mu takvo viđenje svijeta u kojemu se vrijednost stvorenja u potpunosti ostvaruje stvarnom i konkretnom ljubavlju i pravednošću… 

Crkva u Koreji odlučno upozorava na sve drske provokacije Sjeverne Koreje i protivi se svim akcijama koje potiču napetosti na Korejskom poluotoku, čineći da tako nazaduje promicanje mira, koji nije moguće ostvariti nuklearnim oružjem.  

U pismu objavljenomu uoči skore svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, kada je ujedno i dan neovisnosti Južne Koreje, a koje je prenijela agencija AsiaNews, korejski biskupi osuđuju intenziviranje prijetnji i vojnih mobilizacija koje se očituju na Korejskom poluotoku. 

„Govor o ratu nasilje je na čovječanstvom“

To napeto stanje, koje bi moglo biti vrlo opasno, nastalo je krajem srpnja, nakon raketnoga testiranja Pyongyanga, očito kršeći rezoluciju Ujedinjenih naroda. Pred sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom koji izričito prijeti da će „pomesti“ Sjedinjene Američke Države, i američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji najavljuje već spremna vojna rješenja za napad na Pyongyang, korejski biskupi pozivaju na razboritost. Obraćajući se izravno političkim vođama susjednih zemalja, biskupi su podsjetili da je već govor o ratu bez dužnoga promišljanja nasilje nad čovječanstvom, te da će nepromišljene akcije imati za rezultat samo smrt bezbrojnih ljudi i duboke rane za cijelo čovječanstvo. 

Poziv na suradnju

Zbog toga je Korejska biskupska konferencija potaknula sve susjedne zemlje da ne donose nesmotrene odluke koje bi stavile u opasnost ljubav te moralni i duhovni razvoj čovječanstva, te izrazila nadu u zauzimanje za mir i zajednički život, što je – kako je istaknuto u dokumentu – glavna svrha diplomacije i politike.  

Biskupi su također primijetili da mir na Korejskom poluotoku nije važan samo za sjeveroistočnu Aziju, nego i za cijeli svijet, jer je taj poluotok točka ravnoteže među zemljama kao što su Kina, Rusija, Japan i Sjedinjene Američke Države, koje u ovim trenutcima jačaju svoje vojne i sigurnosne sustave. Sadašnje stanje – stoji u dokumentu – zahtijeva zauzimanje oko suradnje koja uključuje savjest, inteligenciju, solidarnost, samilost i uzajamno poštovanje. 

„Uspostavljanje mira na Korejskom poluotoku pridonijet će kreiranju budućnosti čovječanstva“

U tom su smislu biskupi uputili apel i svojim korejskim sunarodnjacima, počevši od političkih vođâ Sjeverne i Južne Koreje, koji – prema riječima korejskih biskupa – trebaju učiniti sve najbolje što mogu kako bi uspostavili institucionalni sustav koji će zajamčiti mir na poluotoku. „Zašto se ne misli na smanjenje proračuna za nevjerojatno velike vojne troškove Južne i Sjeverne Koreje, kako bi ga se iskoristilo za ljudski i kulturni razvoj?“, sugerirali su biskupi pozivajući korejske građane da promiču inicijative za mir i pravednost. 

Posljednji je poticaj korejskih biskupa, sadržan u dokumentu, upravljen kršćanima i svim narodima svijeta, koji su pozvani surađivati u stvarateljskom i otkupiteljskom Božjem djelu. Ostvarenje denuklearizacije i uspostavljanje mira na Korejskom poluotoku pridonijet će kreiranju budućnosti čovječanstva, predlažući mu takvo viđenje svijeta u kojemu se vrijednost stvorenja u potpunosti ostvaruje stvarnom i konkretnom ljubavlju i pravednošću – napisali su korejski biskupi. 

Autor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

O autoru / izvoru

mm

Vatikanski Radio

Radio Vatikan (radiovaticana.va) sredstvo je evangelizacije i komunikacije, čiji je cilj emitiranje Svete Stolice. Utemeljen je 12. veljače 1931. godine, a inaugurirao ga je Papa Pio XI.

Glavni je zadatak Radio Vatikana slobodno, vjerno i učinkovito prenositi kršćansku poruku i održavati kontakt središta Katoličke Crkve s ostatkom svijeta, prenoseći učenje Svetoga Oca, obavijesti o djelovanju Svete Stolice, informacije o životu i djelovanju Katoličke Crkve u svijetu, te pomažući vjernicima da procijene probleme današnjice u svjetlu učenja Crkve.

Radio Vatikan surađuje s biskupijama i biskupskim konferencijama u području radijskoga programa. Radio Vatikan posjeduje autorska prava i prava intelektualnoga vlasništva glasovnih zapisa Svetoga Oca. Generalni je direktor Radio Vatikana fra Federico Lombardi (od 5. studenoga 2005.).

Izdvojeno

PRELISTAJ BOOK

Ponuda

0.000375986099243
2.44078993797