Poučne priče

Sinjska alka, njemački Mercedes i Marija Majka: Dvije tako slične, a opet tako različite alke

Marija

Foto: Unsplash

 

Preko znakova i simbola, koji su svagdje oko nas, prelazimo olako ne obraćajući previše pažnje na njih. A upravo je u njima najčešće sadržano sve bitno…

Svakome je očita veza između Mercedesova znaka i obruča alke, koju natjecatelji gađaju kopljem na poznatoj viteškoj igri koja se održava u Sinju na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima. No povijest i jedne i druge pokazuje mnogo korjenitiju vezu. Doista, kao da je Božja providnost bila majka skladnog postanka jedne i druge…

To je ime sastavni dio naslova kojim se ondje zaziva Gospa: Nuestra Senora de las Mercedes

Ime je znak

Na početku prošloga stoljeća njemački je industrijalac inženjer Gottlieb Wilhelm Daimler odlučio proizvoditi automobile koji će po kvaliteti i usluzi biti najbolji u Europi. Prije nego što se bacio na izgradnju automobila, trebalo mu je naći ime. I Daimler, katolik, odluči se za ime kćeri svoga predstavnika za Francusku i Austriju Mercedes Jelinek. Ovaj je Nijemac svome automobilu nadjenuo ime koje nose tolike Španjolke. A to je ime sastavni dio naslova kojim se ondje zaziva Gospa: Nuestra Senora de las Mercedes (Naša Gospa od Milosti). Upravo automobile koji nose ovo ime, kao što znamo, tradicionalno koriste čak i pape, uključujući aktualnog. (Vittorio Messori)

Daimler je izabrao ime, a njegovi su sinovi osmislili znak. Otac Daimler je na karti trokrakom zvijezdom označio mjesto gdje će se nalaziti njihova kuća. A onda su njegovi sinovi zvijezdu stavili u krug, i tim znakom ʽznamenovaliʼ vozilo. Zanimljiva je simbolika samoga znaka a to je nepobjedivost ili prvenstvo na kopnu, u zraku i na vodi. Naime, motor marke Daimler-Benz smatran je najboljim za vožnju na, odnosno u sva tri medija.

Sličnosti između dvije alke

Evo sličnosti između dvije alke, onih očiglednih i onih koje su djelomično sakrivene.

Kada su današnji Sinjani krenuli iz Rame na „put bez sna”, vodila ih je Zvijezda. Ta je Zvijezda bila Gospa od Milosti (na španjolskom Nuestra Señora de las Mercedes), čiju su sliku nosili i brižno čuvali ramski redovnici franjevci. Slika je prilikom nekoliko stradanja samostana u Rami bila čudotvorno zaštićena. Ta je Zvijezda bila ujedno i zvijezda vodilja, znamen novog prebivališta izbjeglog naroda. Kao i u vrijeme Isusova rođenja, kada je zvijezda pokazala mudracima put, tako je i sada Zvijezda Marija označila fratrima mjesto novog doma, njihove kuće i kućā njihova stada. Ipak, tu Zvijezdu nisu okrunili očevi novodoseljenih, već druga generacija, njihovi sinovi, oni koji su iznijeli glavni teret u obrani sinjske utvrde. Upravo kao što su Daimlerovi sinovi igrali odlučujuću ulogu u Mercedesovu planetarnom uspjehu.

Zvijezdu nisu okrunili očevi novodoseljenih, već njihovi sinovi… Upravo kao što su Daimlerovi sinovi igrali odlučujuću ulogu u Mercedesovu planetarnom uspjehu

Čudotvorna Gospa od Milosti je mnogo puta, gotovo u punini broja dvanaest, punini njezinih dvanaest povlastica, bila na braniku hrvatskog doma

Zvijezda se nastanila u dolini pod utvrdom. Kada su Cetinjani doznali za turski napad, Zvijezdu su unijeli u Tvrđavu. Slikovito rečeno: podigla se turska vojska, podigla se i Gospa. Bî uznesena na visinu i bî okrunjena. Upravo nošenje Gospine slike simbolizira njezino Uznesenje, a njezino postavljanje u središte tvrđave – krunjenje krunom Kraljice neba i zemlje. Nakon višednevne opsade, ujutro na dan Velike Gospe, nije bilo vidjeti pod Sinjem ni jednog Turčina. Nedokučiva je, Bože, tvoja providnost, ali jasno je da si datum Uznesenja Marijina i događaj uspješne obrane od Turaka namjerno ujedinio. Iskazao si Mariji čast i na nebu i na zemlji a nama ukazao na naše dostojanstvo. Zato neka ti je, Kriste, vječna slava u zajedništvu s Ocem i Duhom Svetim, a nama plod neizrecivog dostojanstva Marijina bio na pomoć.

Najbolja majka

Krunjenje Marijine slike godine 1716. želi jasno ukazati na otajstvo njezina krunjenja za Kraljicu neba i zemlje. Njezino preimenovanje u Čudotvornu Gospu Sinjsku ima veliku sličnost s Mercedesom. Kako sam spomenuo, Mercedes u prijevodu znači milost, a poznato je da se taj automobil ujedno često naziva i „Čudom od auta”.

Prisjetimo se ovdje da je Turčin Ali Agca napao onoga koji je sav pripadao Čudotvornoj Gospi, papu Ivana Pavla II., upravo u „Čudu od auta”. I što se dogodilo? Neprijatelj nije promašio, ali je Čudotvorna Gospa od Milosti vodila metak. Nije li i ovo neizmjerna Božja providnost u slici? Turčin napadne Sinjane u utvrdi – snaga, vještina, artiljerija i broj bile su premoćno na turskoj strani. Turčin Agca bio je siguran da je pogodio – vješt, iskusan, jednom riječju profesionalac – ali netko je vodio taj metak. Tko drugi nego kraljica neba i zemlje?! Tko je upravljao neprijateljske napade kroz cijelu hrvatsku povijest?! Papa se vozio u Milosti i vodi ga puna Milosti! Hrvatska se vozi u EU, koja ima Marijinu krunu od dvanaest zvijezda, a vodi je Čudotvorna Gospa od Milosti, koja je mnogo puta, gotovo u punini broja dvanaest, punini njezinih dvanaest povlastica, bila na braniku hrvatskog doma. Ne trebamo vikati „Za dom”, ali možemo vikati 12 puta za dom vičući za Mariju „Zdravo Marijo!” Druge narode molimo da ne zavide Hrvatima na Bogorodičinu majčinstvu dokazanom već toliko puta, i pozivamo ih da i oni otkriju Mariju kao svoju najbolju majku. Dragi Hrvati, budimo ponosni i odgovorimo svojoj vjernoj Majci djetinjom ljubavlju i odanošću prema njoj i Petrovu nasljedniku, papi Franji.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh