Duhovnost

ZMIJA ILI ZMAJ U RAJSKOM VRTU?

Je li Adama uistinu uplašila obična zmija Ili se je možda u Edenskom vrtu pojavilo nešto opasnije...

Je li Adama uistinu uplašila obična zmija?

Foto: Shutterstock

Je li točno prikazivati zmiju u vrtu?  Ili je možda nešto opasnije sredilo Adama?

Svima su nam poznate slike Adama i Eve, nagih u vrtu, kao razgovaraju s običnom, malom zmijom. Prizor je gotovo komičan jer Sotona uopće nije prikazan kao prijetnja.

Veoma je zanimljivo to što Adam cijelo vrijeme šuti, a zmija razgovara samo s Evom. On nije dao glas od sebe i samo nijemo stoji, bojeći se prekidati opako stvorenje.

Je li točno prikazivati zmiju u vrtu?  Ili je možda nešto opasnije sredilo Adama?

Izvorna hebrejska riječ koja se nalazi na tom mjestu ima posve drugo značenje. U hebrejskome ta riječi glasi nahaš, a u Starom zavjetu nahaš znači ogromno, čak divovsko, zlo stvorenje. Izaija naziva nahaš morskog zmaja, velikog Levijatana (Iz 27, 1)…

Tekst o kojem se radi u Jeruzalemskoj Bibliji glasi ovako: „Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog.“ (Post 3, 1) I u latinskom prijevodu Biblije (Vulgata) koristi se riječ zmija, a tako je i u grčkom prijevodu. Međutim izvorna hebrejska riječ koja se nalazi na tom mjestu ima posve drugo značenje. U hebrejskome ta riječi glasi nahaš, a u Starom zavjetu nahaš znači ogromno, čak divovsko, zlo stvorenje. Izaija naziva nahaš morskog zmaja, velikog Levijatana (Iz 27, 1). Job koristi tu riječ da bi označio strašno morsko čudovište (Job 26, 13).

U Novom zavjetu pak sv. Ivan kaže da je „zbačen zmaj veliki, stara zmija – imenom Đavao, Sotona“ (Otk 12, 9) Na tom mjestu pod zmajem Ivan misli zapravo na zmiju iz raja zemaljskoga. Razumljena pod tim vidom i objašnjena izvornim hebrejskim nazivom, zmija postaje mnogo opasnija.

U grčkoj su mitologiji zmajevi ogromna gmizava stvorenja. Iako nalik zmijama, to su puno veća i opasnija stvorenja. Bez obzira na to, gotovo svi prikazi tog događaja u Postanku slijede tradicionalno prikazivanje u kojem se slika zmiju, što je nedosljedno nastavku Knjige postanka, gdje se nakon grijeha Adama i Eve veli da je Bog prokleo zmiju i rekao joj: „Po trbuhu svome puzat ćeš i zemlju jesti sveg života svog!“ (Post 3, 14) Iz toga možemo zaključiti da je ranije zmija imala noge, što više podsjeća na zmaja nego na zmiju.

Za točniju sliku zmije u Edenu bolje je pogledati prikaze zmaja o kojem se govori u Otkrivenju

Za točniju sliku zmije u Edenu bolje je pogledati prikaze zmaja o kojem se govori u Otkrivenju. U nekim je slučajevima to također obična zmija, ali uglavnom se prikazuje puno opasnije stvorenje. Kako god bilo, hebrejski izvornik Knjige postanka, usklađen s onime o čemu je riječ u Knjizi otkrivenja, predstavlja nam intrigantnu sliku zmije u Edenskom vrtu.

To bi možda moglo objasniti zašto je Adam zanijemio, ali nam još više govori o Evinoj hrabrosti da se suoči s takvim bićem, premda je podlegla iskušenju oca laži.

“Je li Sotona doslovno bio zmija? Jesu li sve Zmije Sotonini potomci? Znači li to da Sotona ima potomke? Iako se u Postanku 3 navode osnovna obilježja prave zmije, ta je zmija osobita. Mogla je govoriti i znala je što će se dogoditi budu li jeli plod s drveta (Post 3,5). Očito da zmije nisu suvremeni potomci Sotone niti je Sotona doslovce bio zmija…” (Više na: www.novizivot.net/sotona-zmija)

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh