Poučne priče

NEUSPJEH JE USPJEH...

Zašto visibaba ima pognutu glavu? Na uspjeh i neuspjeh često gledamo iz perspektive svojih očekivanja. Ali ispod neuspjeha se često skriva uspjeh. Samo ako to želimo vidjeti...

Foto: Daniel Chetroni, Shutterstock

 

– Kako da izađem van? – plakala je mala visibaba. – Tako sam malena i sitna, nemam snage odgurnuti ovu tešku zemlju nad svojom glavom. Što je više guram u zrak, to me zemlja sve više zatrpava. Kako ću izaći?!… Proljeće je već sigurno stiglo i sve moje sestrice odavno uživaju u sunčevu svjetlu i toplini. Samo sam ja ovdje zarobljena!

Visibaba je imala pomoć

Čula to krtica pa došla do visibabe:

– Možda ti ja mogu pomoći? Znaš, zemlja je još tvrda i hladna, ali pokušat ćemo zajedno. Ja ću kopati, a ti guraj glavu svom snagom.

Tako su i napravile.

Krtica je šapicama kopala, a visibaba je pokušala prodrijeti na površinu zemlje. Trudile su se i trudile i u jednom trenutku visibaba osjeti kako joj glavica polako klone. Ali nije odustala. Ne sad kad samo što nije ugledala sjajno sunce. Odjednom osjeti silno svjetlo i blaga toplina prostruji joj stabljikom. Pokušala je dignuti glavu, ali nije mogla.

– Nemoj biti tužna. Kad bi ti glava stršala u zrak, ne bi mogla vidjeti mene, a ni sve ostale prijatelje koji žive u tlu i puze po zemlji.

Primijetila krtica da nešto nije u redu pa je upita:

– Što je, zar nisi sretna? Eto, uspjele smo.

Klonula glava

– Da, uspjele smo, ali glava mi je klonula i ne mogu vidjeti sunce – odgovori visibaba.

– Nemoj biti tužna. Kad bi ti glava stršala u zrak, ne bi mogla vidjeti mene, a ni sve ostale prijatelje koji žive u tlu i puze po zemlji.

Sad mogu s tobom normalno razgovarati

– Vidiš, stvarno – smirila se visibaba. – Sad mogu s tobom normalno razgovarati i diviti se tvojoj mekoj tamnoj njuškici.

Na te se riječi krtica zarumenila, brzo poljubila visibabu, nasmijala se i pobjegla u rupu.

A visibaba je njihala glavicu i sa strane veselo pogledavala sunce. Kad se umorila, sklopila je zelene oči i uživala u blagodatima sunca i proljeća.

Neuspjeh je uspjeh ako iz njega naučiš.

Izvor: Facebook; Neznalica sa stilom;

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

Ako se zaista želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista) ispod imate kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh