Osobni razvoj

MOLITVE KOJE ISCJELJUJU SRCE

Zašto oprostiti nekomu koga mrzim zbog onoga što mi je učinio? Opraštanje nas emocionalno i fizički oslobađa od kontrole i dominacije onih koji su nas povrijedili. Naravno, ono čini i mnogo više od toga – oslobađa Božje oproštenje, blagoslov i pomazanje nad našim životom.

Zašto oprostiti nekomu koga mrzim zbog onoga što mi je učinio?

Foto: Shutterstock

 

Jedna od snaga oproštenja je oslobađanje od robovanja osobi koju mrzimo. Ako joj ne oprostimo, svaki put kad se sjetimo nje i onoga što nam je učinila, ispunit ćemo se bijesom i ljutnjom, što će nas emocionalno iscrpiti. Ovo emocionalno ropstvo može trajati godinama, pa čak i do kraja našeg života, ako joj ne oprostimo. Ta osoba može biti slobodna i radovati se životu, a mi smo i dalje njezini robovi ispunjeni ljutnjom, bijesom i gorčinom.

Nećemo biti samo emocionalni robovi, već ćemo iscrpiti i svoje fizičko zdravlje

Ti osjećaji ljutnje, bijesa i gorčine naškodit će našem zdravlju. Nećemo biti samo emocionalni robovi, već ćemo iscrpiti i svoje fizičko zdravlje.

Opraštanje nas emocionalno i fizički oslobađa od kontrole i dominacije onih koji su nas povrijedili. Naravno, ono čini i mnogo više od toga – oslobađa Božje oproštenje, blagoslov i pomazanje nad našim životom. Također nas čuva od toga da nam duh odašilje pogrešnu poruku duhu drugih ljudi, što inače dovodi do neugodne žetve.

Što još uz opraštanje možemo učiniti

Postavljanje granica. Pitajte: „Gospodine, koje su mi granice potrebne da ne bih ulazio u iskušenje u ovome području?“ Navedite te granice i potrudite se postaviti ih. Bog vam može reći da izbjegavate određene situacije koje za vas predstavljaju veliko iskušenje. Na primjer, Biblija nam kaže da bježimo od mladenačkih strasti (2 Tim 2,22). To znači da netko može postaviti granicu koja kaže da izbjegava okolnosti koje stvaraju senzualnu požudu. Može i zapisati sve okolnosti koje želi izbjeći.

Hošea je molio da se oko Gomere, njegove zabludjele žene, podigne živica od trnja kako više ne bi pronašla svoj zao put (Hoš 2,6-7).

Nadoknada prijestupa. Gospodin vam može reći da tražite oproštenje od nekih ljudi i da im nadoknadite prijestup. Učinite kako vam kaže.

Neka priznaju svoj grijeh koji su počinili: neka on nadoknadi svoj prijestup u potpunosti, doda tome petinu i preda je onome protiv koga se ogriješio. (Br 5,7) (…)

Iz knjige „Molitve koje iscjeljuju srce“ autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh