Roditelji i djeca

KORISNOST IGRE

Zašto je igra važna za razvoj djece

Foto: Shutterstock

 

Dobrobiti igre ne smiju biti zapostavljene, posebno u ovo vrijeme tehnologije i stalnog reklamiranja različitih igračaka. Igra je važna za dijete kao što je posao važan za odrasle. Igra je njihov način napredovanja, učenja, odrastanja. Igranjem postaju bolje osobe i kognitivno i bihevioralno.

Igranje je najbolji način da dijete:

  • uoči svoje potencijale
  • razvija svoje talente
  • smanji stres
  • razvija svoju kreativnost
  • uči za život

Pa, koje su koristi igre? Ima ih mnogo, ali usredotočimo se na deset.

Bolje ponašanje

Učitelji mogu potvrditi da su djeca koja se vraćaju s odmora sretnija i bolje se ponašaju od djece koja ga nisu imala. (Sjetimo se samo sebe kad se vratimo s godišnjeg odmora!) Na igralištu zaboravljaju na svoje probleme i odmaraju se od nastave na kojoj moraju biti koncentrirani. Odmor im pomaže da se usredotoče na svoje zadatke nakon pauze.

Rješavanje problema, donošenje odluka…

Učionica ili soba ne mogu zamijeniti vjetar koji djeca mogu osjetiti šećući prirodom. U zatvorenom ne mogu doživjeti livadu prekrivenu cvijećem. Ako nema kiše, kako će uživati u traženju skloništa? To istraživanje, prepoznavanje raznolikosti u prirodi i eksperimentiranje ne može ništa zamijeniti. Škole također sve više pokušavaju djeci pružiti izravan dodir s prirodom. Pokušajte i vi u svoj obiteljski život unijeti više aktivnosti, kampiranje, planinarenje, boravak u prirodi.

Stres

Djeca također trpe od stresa zbog umora, a ponekad i zbog sukoba u školi ili kod kuće. Djeca toleriraju i svađu roditelja, i shvaćaju kada nisu uključena u odluke. No ako primijetiš da je tvoje dijete često loše raspoloženo, pronađi uzrok i pokušajte to riješiti, kako bi mu olakšao/la. Igra im može pomoći da zaborave probleme, dok manjak rekreacije i boravljenja u prirodi povećava njihov stres.

Više aktivnosti

Igra razvija pamćenje, samokontrolu, pažnju, kreativnost. To sve potiču i razne druge aktivnosti, poput sviranja nekog instrumenta, glumljenja u školskim priredbama, čitanja, pisanja, slaganje puzli… Sve ove igre imaju zajedničku ulogu – zahtijevaju upornost, samokontrolu, usredotočenost na rješavanje problema s potrebnom preciznošću itd.

Razmišljaj kreativno, izradi kreativno

Izmišljena igra je vrlo važan dio djetetova života. Oni moraju svojom kreativnošću izraziti što su zamislili, to stvoriti, nacrtati, izreći. Sudjelovanje u prepričavanju priča, čitanju ili pregledavanju slikopriča, posjećivanje muzeja u prirodi itd. u djeci razvija kreativno razmišljanje. Ako mogu razmišljati kritički, izvan svojih okvira, u školi mogu biti kreativniji, bolje se snaći kod kuće i kasnije u svom životu.

Poboljšaj odnos roditelj-dijete

Igranje pospješuje odnos između roditelja djeteta, čak i kada su djeca vrlo mala. Moramo naći vremena da ih uključimo u svakodnevicu, upoznati ih, kakvi su i što ih zanima. Igra je dobra pomoć kod upoznavanja njihovih misli. Igre su savršeno vrijeme da ih nešto naučimo, ali i da mi naučimo od njih. Djeca često kažu: „Tata, mama, gledajte što radim!“ Tada im najmanje treba da svoje roditelje vide kako su više fokusirani na svoje mobitele ili da su mislima odsutni. Osjećaj da ih se ignorira, ili da njihovim roditeljima nije bitno što rade, nije dobar za razvoj njihova samopouzdanja.

Ostati aktivan

Aktivna djeca postaju aktivni odrasli ljudi. Djeca koja sudjeluju u sportovima puno su aktivnija od djece koja sjede pred ekranima. Navike koje steknu u djetinjstvu u većini će slučajeva koristiti kada odrastu.

Razvijanje empatije

Djeca moraju naučiti prihvaćati i svoje i tuđe osjećaje. Kroz igru uče: kako biti osjećajan, kako pomoći, kako sudjelovati, kako razumjeti tuđe postupke i pogreške, kako se prilagoditi različitim situacijama…

Igra ih socijalizira

Uče kako biti timski igrač, kako biti pošten, kako podijeliti zadatke s prijateljima, kako voditi ili biti vođen… Uče slušati, kontrolirati sebe, razmišljati i postupati. Uče kako voditi tim na budućem poslu.

To je jednostavno zabavno

Djetinjstvo je vrijeme kada je život pun radosti i uživanja. Jednostavno rečeno, to je trening za život. Igra im izgrađuje jake odnose s braćom, vršnjacima, prijateljima, ali i roditeljima. Pobrinite se da vaša djeca imaju prijatelje i drugu djecu za igru. Birajte igračke razumno, a medije smanjite na minimum. Pobrinite se da se igraju na otvorenom s prijateljima i da imaju neku sportsku zanimaciju. Neka rastu u prirodi.

 

Izvor: https://aleteia.org/2019/12/30/why-play-is-so-important-for-children/

Prevela: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh