Vjera i znanost

POVRŠNO GLEDANJE NA POVIJEST I LJUDSKO ISKUSTVO

Zašto danas ne vidimo biblijska čuda? Većina se tih čuda dogodila u vrlo kratkim povijesnim razdobljima, točnije tijekom tri različita vremenska razdoblja: tijekom života prorokâ Mojsija, Ilije i Elizeja, tijekom Isusova života te za vrijeme Isusovih apostola. Zašto upravo tada?

Zašto danas ne vidimo biblijska čuda?

Foto: Shutterstock

 

Mnogi ljudi danas vrlo površno gledaju na povijest te na ljudsko iskustvo. Oni razmišljaju ovako: „Ako se svojim očima ne uvjerim da se određeni događaji zbivaju i danas, oni se vjerojatno nikada nisu ni dogodili”. Očito je da tu misle i na čuda. Naime, oni se pitaju: „Ako se danas ne događaju onakva čuda kakva su se dogodila u biblijsko vrijeme (da se događaju, o njima bi izvještavale glavne televizijske postaje), zašto bismo vjerovali da su se ona dogodila u prošlosti?” To je razumno pitanje.

Međutim, iza tog se pitanja često skriva pogrešno shvaćanje, odnosno vjerovanje da je Biblija ispunjena čudima koja se događaju neprestano tijekom cijele biblijske povijesti. No to je samo djelomično točno. Istina je da je Biblija ispunjena čudima, koja su se događala u 250 navrata. Većina se tih čuda dogodila u vrlo kratkim povijesnim razdobljima, točnije tijekom tri različita vremenska razdoblja: tijekom života prorokâ Mojsija, Ilije i Elizeja, tijekom Isusova života te za vrijeme Isusovih apostola. Zašto upravo tada? Zato što je tada Bog potvrđivao novu istinu (objavu) a s tom istinom i nove poslanike.

Dakle, većina se čudesa dogodila u to vrijeme i u Bibliji postoje duga vremenska razdoblja (neka su od njih trajala i po više stotina godina) kada nije zabilježeno nijedno čudo. Razlog tome je činjenica da tada nije bilo nove riječi od Boga (najveći dio čudesa, naime, služi tome da potvrdi novu riječ od Boga).

Zašto ne vidimo biblijska čuda?

Prema tome bi odgovor na pitanje zašto danas ne vidimo biblijska čuda glasio: Biblija je dovršena i istinita i zato nema novih objava koje bi Bog trebao potvrđivati (tj. nema glavne svrhe čudesa). Nema nove riječi od Boga, koju bi On trebao potvrditi čudesima. Različiti sveci su tijekom čitave novozavjetne povijesti činili nebrojena čudesa i čine ih i danas, no, iako su mnoga od njih dokazana po najstrožim znanstvenim i teološkim kriterijima, sekularni mediji o njima ne žele pisati ili pišu vrlo rijetko; op. urednika)

mi ne tvrdimo da Bog danas ne može činiti čuda ili da ih više uopće ne čini. On, suvereni Stvoritelj i uzdržavatelj svemira, može učiniti čudo kad god želi. Stvar je u tome da On možda više nema razloga javno očitovati svoju moć onako kako je to činio tijekom biblijskih vremena

Ovdje je važno da nas ne shvatite pogrešno. Naime, mi ne tvrdimo da Bog danas ne može činiti čuda ili da ih više uopće ne čini. On, suvereni Stvoritelj i uzdržavatelj svemira, može učiniti čudo kad god želi. Stvar je u tome da On možda više nema razloga javno očitovati svoju moć onako kako je to činio tijekom biblijskih vremena jer je sve istine koje je htio objaviti objavio te ih potvrdio.

Kad se gradi kuća, dovoljno je temelje položiti jednom. Biblijska su čuda posebna Božja djela koja su postavila temelje za njegovu trajnu objavu čovječanstvu.

Ulomak iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh