Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Vrijeme Korizme je vrijeme obraćenja Ako, prolazeći pokraj siromaha, nemaš baš ništa za dati mu, daj mu barem osmijeh ili ga pomiluj, ali ne izdaleka

Foto: Ema Woo, Shutterstock

Foto: Ema Woo, Shutterstock

 

(Lk 16,19-31)

„Bijaše neki bogataš“, tako počinje današnje Evanđelje. A ja ovako započinjem: „Postoji jedan bogataš“. Kako se obogatio? Kaže se da se pošten čovjek nikad ne obogati. I svakako je tako. Prema Evanđelju, tko gomila novac samo za sebe nije pošten.

Riječ Božja ne osuđuje bogatstvo

Zašto je nepošten čovjek koji gomila novac samo za sebe? Nehranjenje gladnoga je čin velikog nepoštenja. Kako netko može podnositi svakodnevno gledati nekog siromaha, a da se ne zaustavi nahraniti ga? Riječ Božja ne osuđuje bogatstvo, nego nemilosrdno osuđuje bogataša koje ne otvara radna mjesta, bogataša koji iskorištava radnike, bogataša koji svaki dan ide jesti u restoran, a odbija nekoj obitelji dati 50 eura kako bi mogli jesti dva dana. Bogataša koji posjeduje mnogo stanova, a nekoj siromašnoj obitelji naplaćuje visoku najamninu. To je nepoštenje.

Bogataš koji umre bez samilosti i konkretnog milosrđa prema Lazaru, kad se, nakon smrti, pojavi pred Sucem, čut će njegov glas koji će mu bez Milosti reći: „Odlazi, proklet od Oca moga, u vječni oganj pripravljen za nepoštene bogataše“.

Obraćenje

Vrijeme Korizme je vrijeme obraćenja. Od škrtosti Gospodin nas poziva na dijeljenje. Od ravnodušnosti prema siromasima na velikodušno dijeljenje. Ako, prolazeći pokraj siromaha, nemaš baš ništa za dati mu, daj mu barem osmijeh ili ga pomiluj, ali ne izdaleka. Sveti Frane je zagrlio gubavca čije se lice preobrazilo u Isusovo lice. AMEN. AMEN.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

PREPORUKA! Knjiga „Ak’ odrastem bit ću katolik“ autora p. Marka Glogovića.  U knjizi autor poziva na obraćenje, na promjenu srca. Možemo ići na Misu, ispovijed, činiti dobra djela… a da istovremeno u nutrini gajimo mržnju, nepraštanje, zamjeranje… Ako želimo baštiniti blagoslov, trebamo se suočiti sa stvarnim stanjem svoga srca i riješiti se tereta koji nosimo!

Knjigu možete nabaviti putem webshopa Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh