Duhovnost

PASTIRI I ANĐELI IZ FATIME

Viđenje anđela u bitki U prosincu 1819. Anna Katharina Emmerich pripovijedala je pjesniku Brentanu ovu viziju…

Foto: Shutterstock

 

I njemačka mističarka blažena Anna Katharina Emmerich imala je viđenje anđelove intervencije vezano uz Božju pravdu. U prosincu 1819. Anna Katharina Emmerich pripovijedala je pjesniku Brentanu ovu viziju:

„Vidjela sam oko crkve svetog Petra mnoštvo ljudi, mnogi su htjeli srušiti crkvu, dok su je drugi htjeli vratiti u prijašnje stanje. Vidjela sam papu u molitvi, okružena mnogim lažnim prijateljima, koji su često radili protivno njegovim odlukama. Jedna mala crna osoba mahnito je radila protiv crkve Božje i dok je ta posljednja dolazila tako slomljena, s druge strane je bila opet obnovljena, ali, istini za volju, bez mnogo snage. Vidjela sam mnoge redovnike koje sam poznavala, kao što je glavni vikar, i to me je ojačalo, dajući mi mnogo radosti. On je hodao kroz ruševine, a da ga nimalo nisu smetale te scene, i pripremao se za očuvanje ili izgradnju. Vidjela sam i svojeg ispovjednika; teško je hodao, vukući jedan veliki kamen. Ugledala sam i druge svećenike koji su, moleći iz brevijara, nosili jedan kamenčić kao da su vršili veliku žrtvu; kamenčić su nosili ispod plašta, spremni da ga odmah daju drugima. Oni su mi se činili kao da nemaju povjerenja u ono što rade i da ne žele znati koji je cilj tog posla. Te su vizije bile prepune bolne stvarnosti. Među tim slikama ukaza mi se prednji dio crkve, sav u ruševinama. Samo je Presveti i dalje kraljevao. Kasnije sam ugledala žensku osobu kako se veličanstvena podiže na velikom trgu ispred crkve. Vidjela sam da se ona lako vinula u visinu i da je stigla do kupole. Stigavši tamo, primila je s obje ruke svoj ogroman plašt od zlatnih zraka i raširila ga je preko crkve u znak zaštite.

Druga vizija

Rušitelji više nisu mogli napredovati i ni na koji način nisu se mogli približiti prostoru prekrivenu plaštem. Ohrabreni tom pojavom, graditelji crkve povećali su svoj posao. Na tom su se mjestu rasporedili najstariji ljudi, bogalji i osobe koje su pale u zaborav, kao i mnogi snažni mladići, žene i djeca, redovnici i laici. Svi su u jednom trenu primijetili da je crkva obnovljena. Onda sam vidjela da dolazi novi papa s procesijom. Iako je bio mnogo mlađi od prijašnjeg pape, bio je i mnogo ozbiljniji. Stigao je i bio prihvaćen s najvećim slavljem. Činilo se kao da želi posvetiti crkvu, ali ja sam čula glas: ‘Nema potrebe za novim posvećenjem, Presveti je ostao na svojem mjestu.’ Ipak je bilo dvostruko euharistijsko slavlje, opće veselje i crkva je bila vraćena u prijašnje stanje. Prije no što je papa započeo slavlje, oni koji su ga okruživali, već su bili spremni na razne zamjene; vidjela sam kako iz mnoštva izlazi određen broj uglednih i vrlo pobožnih osoba, koje su bez prigovora nastavile svoj put u drugom smjeru, dok su drugi napustili mnoštvo s bijesom i mrmljanjem. Papa je, nakon zamjene laika i redovnika, započeo veliko slavlje u crkvi svetog Petra.“

Anna Katharina Emmerich imala je 30. prosinca 1819. ovu viziju:

„Ponovno sam vidjela crkvu svetog Petra i njezinu visoku kupolu. Mihael je sav blistav stajao na kupoli, odjeven u krvavocrvene haljine, s velikom bojnom zastavom u ruci. Za to vrijeme na zemlji je bjesnio veliki sukob. Zeleni i plavi borili su se protiv bijelih, nad kojima je visio mač i činilo se da su sasvim pobijeđeni, ali nitko nije znao zbog čega se bore. Crkva je pak poprimila vatrenocrvenu boju kao onu anđelove haljine i bilo je rečeno: ‘Ona će biti oprana u krvi.’ Što je duže trajala bitka, to je boja crkve bivala vatrenije crvena. Anđeo tada siđe s kupole na zemlju i uđe u žestoku bitku, a onda je prodro među bijele. Vidjela sam ga dakle u mnogim akcijama među stranama u borbi. Njegova nazočnost je čudesno ohrabrila bijele, ali nisu znali uzrok, jer je njima anđeo bio nevidljiv. Neprijatelje bijelih je, pod utjecajem te nevidljive snage, uhvatio strah i počeše bježati na sve strane. (…) Kada je anđeo sišao s crkvene kupole, vidjela sam da se na nebu iznad kupole pojavio velik svjetleći križ, na kojem je visio Spasitelj. Iz njegovih blistavih rana na sav svijet su isijavale zrake svjetla.“

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Pastiri i anđeli iz Fatime“ autora Marcella Stanzionea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Knjigu možete nabaviti do 18. prosinca po cijeni od 49 umjesto 70 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh