Aktualnosti

KORACI PROTIV RODNE IDEOLOGIJE

Vatikan priprema dokumente protiv širenja rodne ideologije Objavio je to tajnik Kongregacije za katolički odgoj nadbiskup Angelo Vincenzo Zani na simpoziju koji je ovaj tjedan održan u Vatikanu. Nadbiskup je rekao da je riječ o dva dokumenta…

Vatikan priprema dokumente protiv širenja rodne ideologije

Foto: Shutterstock

 

 

Papa Franjo je mnogo puta jasno iskazao svoju zabrinutost zbog širenja teorije o rodnoj ideologiji a, kako se je slikovito izrazio John Allen za Crux Magazine, ako bi trebalo formulirati jedno pravilo koje vrijedi u Rimu, tada bi ono glasilo: Kad je šef zabrinut, njegovi službenici stupaju u akciju.

Stoga ne iznenađuje da je 12. i 13. ožujka održana konferencija u Rimu na sveučilištu Santa Croce o „pravu na odgoj i obrazovanje” na kojoj je predstavljen dokument o rodnoj ideologiji, rad Vincenta Turchia, profesora kanonskog i crkvenog prava na Sveučilištu Salento u južnoj Italiji.

Vatikanske kongregacije pripremaju dva dokumenta o teoriji roda kojima će se iznova uključiti u raspravu o negativnim posljedicama rodne ideologije po pitanju shvaćanju čovjeka, njegove spolnosti i identiteta.

Dva dokumenta

Tajnik Kongregacije za katolički odgoj nadbiskup Angelo Vincenzo Zani objavio je to na simpoziju koji je održan ovaj tjedan u Vatikanu i rekao kako je riječ o dva dokumenta koji će biti objavljeni u roku od nekoliko mjeseci.

Prvi dokument, objasnio je nadbiskup, trebao bi biti objavljen u nekoliko idućih tjedana i bit će u formi pisma koje će njegova Kongregacija uputiti svim episkopatima na svijetu. Dokument, prenosi portal Aleteia, „neće ući u srž rasprave”, nego će ponoviti temeljna načela edukacije, sagledana u svjetlu izazova rodne ideologije. Drugi dokument izradit će Kongregacija za nauk vjere i bit će, rekao je Zani, „dublji prilog raspravi” o antropološkim aspektima i problemima povezanima s rodnom teorijom.

Općenito, kada se u Vatikanu spominje „rodna ideologija”, ne misli se na određenu teoriju povezanu s određenim misliocem nego na značenje pojma kao šireg intelektualnog i kulturnog fenomena koji predstavlja tri međusobno povezana rizika:

  • Potkopavanje ideje da su seksualni identitet i orijentacija rezultat prirode, predlažući da orijentacija, a samim time seksualno ponašanje, nije vezano uz objektivne moralne norme, nego je rezultat slučajnih povijesnih i kulturnih izbora.
  • Poticaje od države, koja promiče takvu viziju roda u školama, čime se ugrožava pravo roditelja da budu primarni odgajatelji svoje djece.
  • Pod krinkom izbjegavanja diskriminacije na temelju seksualne orijentacije stigmatizira se tradicionalne vjerske i moralne stavove koji na kraju i sami postaju oblik diskriminacije.

Sve tri točke su istaknute u Turchievu dokumentu.

Rodna ideologija, ističe Turchi, utemeljena je na „dobro poznatim filozofskim i antropološkim konceptima”, koji počinju s „primatom kulture nad prirodom”. Prema tom stajalištu, rekao je, priroda se smatra „marginalnom”, tako da su seksualne različitosti „nebitne i promjenjive”, te mogu biti oblikovane na temelju „individualnog samoodređenja”.

Turchi napominje da se danas rodna ideologija uvodi u škole na različite načine, uključujući ne samo spolni odgoj nego i mnoge druge predmete, kao što su to učinili u kontroverznom španjolskom programu građanskog odgoja u osnovnim školama.

Iako često prikazani kao način sprečavanja diskriminacije prema LGBTQ osobama i nasilničkog ponašanja u školama, Turchi tvrdi da korišteni materijali zapravo idu mnogo dalje: „To nije ograničeno na predstavljanje načela nediskriminacije, nego predviđa i pravo na brak za osobe istog spola, ili registraciju istospolnih parova, kao i pravo na posvajanje i tako dalje.”

„To nije isto kao jednaka prava za istospolne osobe”, napisao je Turchi.

Turchi je također predstavio slučajeve iz Španjolske, Francuske i Italije kako bi ilustrirao dinamiku provođenja rodne ideologije u europskim školama. Francuski slučaj temelji se na nastavnom programu pod nazivom „Abeceda jednakosti”, koji je nastao suradnjom dvaju ministarstava – obrazovanja i ženskih prava – programu koji je pokrenut u rujnu 2013. godine.

Iako osmišljen kako bi pomogao djeci u prevladavanju negativnih rodnih stereotipa, kritičari kažu da u stvarnosti samo zamagljuje razlike između muškarca i žene. Na primjer, u dječjima igrokazima dječake se potiče da igraju ulogu Crvenkapice, a djevojčice ulogu vuka. Vlada predlaže nastavnicima da, kada se po nastavnom programu proučava Renoirova slika Madame Charpentier s djecom, istaknu kako su tad i dječaci, kao i djevojčice, nosili haljine, ili da je Luj XIV. nosio visoke pete i ukrasne vrpce.

Škole odabrane za pilot program našle su se na meti bijesnih roditelja, među njima i mnogih katoličkih roditelja, koji su inicirali prosvjede i bojkot. Oni tvrde da država nadilazi svoje granice ulazeći u područje vrijednosti i identiteta koji pripadaju obiteljima i roditeljima.

Turchi se je osvrnuo i na zbivanja u sjevernoj Europi uključujući usvajanje „rodno neutralne” zamjenice u švedskim školama i usvajanje materijala za spolni odgoj u Danskoj, koji dopušta mogućnost dovođenja transseksualne prostitutke kao gosta predavača u školu, bez mogućnosti da roditelji sami odluče hoće li im dijete biti na tim satima ili ne.

„Rodna ideologija se širi bez ikakve otvorene rasprave te je nametnuta u zakonodavstvu, a zatim u školskim materijalima i u drugim predmetima”, istaknuo je Turchi, a „svatko tko se protivi označen je kao rasist ili onaj tko potiče diskriminaciju”.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Priredila: Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh