Aktualnosti

SAMO PUSTITE DJECU

Ukrajinski general ponudio svoj život za spas djece u Mariuoplju U potpunosti uništenom gradu, ostalo je mnogo djece. Ovaj hrabri general ponudio je sebe za njih

Ukrajinski general ponudio svoj život za spas djece u Mariuoplju

Foto: Vyacheslav Abroskin, Facebook

 

Ukrajinski general Vjačeslav Abroškin ponudio je svoj život u zamjenu za živote djece iz Mariupolja, piše Aleteia prenoseći Facebook objavu koju je general napisao prije nekoliko dana, nakon napada na kazalište.

„U potpunosti uništenom gradu ostalo je mnogo djece koja će, ako se ne spasu sada, umrijeti sljedećih nekoliko dana, vrijeme ističe. Apeliram na ruske okupatore – dajte priliku da sklonimo djecu iz Mariupolja; umjesto njih, nudim sebe. Da, molim vas da me pustite u Mariupolj da skupim djecu i organiziram humanitarni koridor. Trebam tri dana u gradu. Na posljednjoj kontrolnoj točki dok se vraćam s djecom, predajem se  u zarobljeništvu. Moj život pripada samo meni i nudim ga u zamjenu za živote djece koja su još uvijek zarobljena u Mariupolju.”, napisao je Abroškin u objavi.

Abroškin je četiri godine proveo na prvoj crti bojišnice nakon izbijanja rata u Donbasu 2014. Kao rezultat toga, očito se nalazi na ruskom popisu meta koje treba „eliminirati”. Kako je i sam priznao, napadačke snage već su pokušale atentat na njega.

Otkako je general Abroškin objavio svoj apel 24. ožujka, javili su se i drugi Ukrajinci koji služe vojsku i policiju, spremni založiti svoje živote kako bi spasili živote djece Mariupolja.

General je prijedlog iznio nekoliko sati prije nego što su gradske vlasti objavile broj poginulih u bombardiranju lokalnog Dramskog kazališta, koje je preuređeno u sklonište za civile; zračni napad odnio je oko 300 života.

Mariupolj, koji je pod opsadom gotovo mjesec dana, odsječen je od opskrbe vodom, strujom, plinom, lijekovima i hranom. Granatiranje i bombardiranje stambenih zgrada, kao i hodnika i humanitarnih konvoja i dalje se nastavlja. Oštećeno je oko 90% gradskih zgrada, od kojih je 30% potpuno srušeno.

Iako je general objavio kako Rusi ne prihvaćaju ni njegov prijedlog, niti popuštaju pred francuskim predsjednikom, najnovije informacije kažu da će u petak biti organiziran humanitarni koridor kod opkoljenog Mariupolja do Zaporožja.

Smatra se da je oko 170.000 ljudi još uvijek zarobljeno u apokaliptičnim uvjetima nakon tjedana neprestanog granatiranja u Mariupolju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh