Osobni razvoj

O ISPRAZNOSTI I NAKON USPJEHA

U kojoj ste vi fazi uspjeha? Više, bolje ili drukčije Popnite se dovoljno visoko na ljestvici uspjeha i više će vas dovesti do boljeg. Bolje će vas odvesti do drukčijeg. A kamo vas drukčije vodi? Prema Salomonu, koji je mogao raditi drukčije bolje od bilo koga živog, ono vas vodi u očaj

ljestvica uspjeha

Foto: Unsplash, Razvan Chisu 

 

Jednom je davno netko sa mnom podijelio faze napretka prema uspjehu i gomilanju. Jednostavno je, ali doista nevjerojatno. Gotovo se svi mi u nekom obliku bavimo time, a što više novca imamo, to je stvar istinitija.
Spremni? Kada ga shvatite, vidjet ćete ga posvuda:
• više
• bolje
• drukčije

To je taj napredak. Počinjete s više, prelazite na bolje i završavate na drukčijem. Objasnit ću.

Više

Prva stvar koju činite kada počnete zarađivati ​​dovoljno novca i kada počnete nadilaziti samo plaćanje hipoteke i kupnju namirnica jest nagomilavanje stvari. Vaša četverocilindrična krntija postaje vaš drugi automobil, a njemu dodajete terenca za obitelj (većina urbanih stanovnika vozi terenca jer nikada ne znate kada biste mogli naići na šljunčani prilaz). Selite se iz svoga početnog doma u veću kvadraturu. Vaša se garderoba širi. Kao i vaša smočnica jer si sada možete priuštiti dvije vrećice Cheetosa (što također može objasniti zašto se vaša garderoba počinje širiti).

Bolje

Prvi korak do uspjeha je više. Ali ubrzo primjećujete kako svi imaju malo više i počinjete se pitati kako se možete razlikovati. Dakle, prelazite s više na bolje. Pozdravljate se sa svojim domaćim terencem zbogom malo njemačkog inženjerstva. Vaš veći dom ustupa mjesto kući po mjeri. Radite nadogradnju na bolji TV s lijepim sustavom kućnoga kina. Mijenjate dodatne Cheetose za organske Cheetose. (U vašoj se luksuznoj prodavaonici zdrave hrane oni zovu: „Zanatski, ručno izrađeni nabujci od sira s prirodnog izvora.” To tamo sigurno vrijedi osam dolara.)

Drukčije

Zamijenili ste više za bolje. Ali to i dalje nije sasvim dovoljno jer i vaši prijatelji sada imaju bolje stvari.
Posljednja prečka na ljestvici jest drukčije. Drugi možda imaju više i bolje, ali ovo je jedinstveno, posebno i rijetko. Ne možete se samo tako pridružiti ovome golf klubu; morate biti pozvani. Uvijek vam daju ovaj stol u ovome restoranu, ali vi znate da je lista čekanja tri mjeseca. Da, ovo je rana kopija „Hobita”, zapravo originalno prvo izdanje. To je iz originalnoga tiska od samo tisuću i petsto primjeraka u rujnu 1937. I da, jeste li vidjeli moju kolekciju automobila?
Ako radite drukčije na pravi način, sve je u vašemu životu oskudno ili po običaju. Čak i vaš pas ima svoju kućicu za pse po mjeri. (Jeste li znali da je Barfyjeva kućica izrađena s rijetkim intarzijama od brazilskog oraha?)

Popnite se dovoljno visoko na ljestvici uspjeha i više će vas dovesti do boljeg. Bolje će vas odvesti do drukčijeg. A kamo vas drukčije vodi? Prema Salomonu, koji je mogao raditi drukčije bolje od bilo koga živog, ono vas vodi u očaj.

Iz knjige „Ni nakraj pameti“ autora Careyja Nieuwhofa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh