Vijesti

SUSTAV TUNELA

Na teritoriju koji je bio pod vlašću ISIL-a otkrivena „tajna crkva“ prvih kršćana Tuneli su sadržavali puteve za bijeg, skrivena vrata, grčke natpise i privremeni oltar…

Arheolozi su 2014. otkrili sustav tunela za koji se vjeruje da je nekoć bio „tajna crkva“. Tamo su se prvi kršćani mogli klanjati i izbjeći rimski progon u Siriji.

Tuneli su sadržavali puteve za bijeg, skrivena vrata, grčke natpise i privremeni oltar.

Nažalost, nedugo nakon ovog otkrića, ISIL je okupirao područje. No, ISIL je potpuno previdio drevna vrata koja vode duboko pod zemlju. Srećom, jer bi inače uništili to područje. Arheolozi su tri godine čuvali ovu tajnu, u nadi da će moći početi sa istraživanjima kad ISIL ode.

Napokon su započeli istraživanje u kolovozu 2017. godine, otkrivajući drugu komponentu tunelskog sustava s kamenim stubama koje su vodile do spilje s različitim sobama i kršćanskim simbolima.

Abdulwahab Sheko, upravitelj Odbora za istraživanje, rekao je za Fox News:

„Ovo je mjesto tako posebno. Mislim da je ovdje stajao stražar. Upozoravao je ostale da izađu kroz drugi prolaz u slučaju da su trebali pobjeći.“

Prvi tunel nije imao kršćanske simbole, što sugerira da je bio u upotrebi za vrijeme rimskih progona, dok drugi tunel sadrži križeve te je vjerojatno bio u uporabi nakon donošenja Milanskog edikta 313. godine.

Budući da je ISIL protjeran iz tog područja, arheolozi se mogu posvetiti daljnjem istraživanju.

Izvor: Aleteia

Foto: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh