Svetac dana

SVETI MARCELIN I PETAR – SVEĆENIK I EGZORCIST, KOJI SU POSTALI MUČENICI // Čak se i krvnik obratio… Mučenici su si sami morali iskopati grob

Osnovne informacije

• Rođeni u prvoj polovica 4. stoljeća
• Preminuli 304. u Rimu (Italija)

 

Dodatne informacije

• Spomendan: 2. lipnja

Što sam to učinio?!

Marcelin, svećenik i Petar, egzorcist bili su ubijeni 304. godine, tijekom Dioklecijanova progona. Papa Damaz I. tvrdi da je čuo priču o ta dva mučenika od njihova krvnika koji je nakon njihove smrti postao kršćanin. Prema Papinu svjedočanstvu sudac je odredio da mučenici budu pogubljeni odrubljivanjem glave u guštiku jedne šume. Zapovjedio je to da im se zametne svaki trag. Marcelin i Petar su si sami morali iskopati grob.

Zametnuti trag svecima? Nemoguće!

Dvije žene, Lucilla i Firmina, potpomognute božanskim otkrivenjem, pronašle su tijela svetaca te su ih dale dostojanstveno pokopati, i to blizu tijela sv. Tiburtija na Via Labicana. To je mjesto kasnije postalo poznato kao Katakombe Marcelina i Petra.

„Budući da su bili dionici njegovih muka, imaju udio i u onome što je Krist trpeći junački izveo”

Origen je o njima zapisao: „Kristovi mučenici s njime razoružavaju vlasti i moći, i s njime slave pobjedu nad njima. Budući da su bili dionici njegovih muka, imaju udio i u onome što je on trpeći junački izveo. Koji bi onda drugi dan bio dan spasenja ako ne dan kad su samo na taj način odavde otišli?”

Najčitanije

Na vrh