Svetac dana

10. OŽUJKA

Sveti Makarije Jeruzalemski – sa svetom Jelenom Križaricom sudjelovao je u potrazi za sv. Križem Sveti Atanazije u svojim govorima protiv arijanskog krivovjerja spominje Makarija kao „čovjeka časnog i jednostavnog apostolskog stila“

Sveti Makarije Jeruzalemski

Sveti Makarije Jeruzalemski, biskup, rođen je u III. stoljeću. Prema crkvenom povjesničaru Sozomenu Makarije je bio jeruzalemski biskup od 312., a na Tirskom saboru 335. već se kao jeruzalemski biskup spominje Makarijev nasljednik Maksim. Pretpostavlja se stoga da je Makarije preminuo oko 334. godine. Sveti Atanazije u svojim govorima protiv arijanskog krivovjerja spominje Makarija kao „čovjeka časnog i jednostavnog apostolskog stila“. Na Prvom nicejskom saboru 325. biskup Makarije ubrajao se među najsnažnije protivnike arijanizma i sudjelovao u sastavljanju Nicejskog vjerovanja, koje su prihvatile sve kršćanske crkve.

„Kad je jedna teška bolesnica dotaknula pravi križ, odmah je ozdravila“

Sudjelovao je 326. sa caricom, svetom Jelenom Križaricom, majkom cara Konstantina Velikog, u uspješnoj potrazi za svetim Križem. Kad je carica Jelena posjetila mjesto Kristove smrti i uskrsnuća u Jeruzalemu, u spilji blizu Golgote pronađena su tri križa. Biskup Makarije utvrdio je tada koji je od tih križeva Isusov. Kad je jedna teška bolesnica dotaknula pravi križ, odmah je ozdravila. Prema svetom Euzebiju Cezarejskom, biskupu i crkvenom povjesničaru, car Konstantin Veliki naložio je tada biskupu Makariju da sagradi raskošnu i veličanstvenu Baziliku svetoga groba kako bi se obilježilo i proslavilo mjesto smrti i uskrsnuća Otkupitelja svijeta. Gradila se je od 327. do 335., a obnovljena je 1141. U toj bazilici kršćani štuju kalvariju i Isusov grob. Relikvije svetog Makarija Jeruzalemskog čuvaju se i štuju u kapeli svetog Antuna u američkom gradu Pittsburghu (Pennsylvania).

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh