Svetac dana

23. SVIBNJA

Sveti Ivan Krstitelj de’ Rossi – uzor mladim svećenicima Bio je krhka zdravlja, bolovao je od epilepsije pa je imao srca i za druge bolesnike. Godinama se nije želio ispovijedati jer se je bojao da u ispovjedaonici ne doživi epileptični napadaj. Kada se jeoslobodio toga straha, postao je glasoviti ispovjednik i propovjednik…

Sveti Ivan Krstitelj de' Rossi – uzor mladim svećenicima

Današnji je sveti zaštitnik Ivan Krstitelj de’ Rossi, talijanski svećenik. Rođen je 22. veljače 1698. u selu Voltaggiu (provincija Alessandria, Pijemont), kao dijete siromašnih i pobožnih roditelja. Školovao se u Genovi, a već kao trinaestogodišnji dječak došao je u Rim, gdje je njegov rođak Lorenzo de’ Rossi bio kanonik. Studirao je u glasovitom isusovačkom Rimskom kolegiju, najprije književnost a zatim filozofiju. Odlučio je postati svećenik a teologiju je studirao kod dominikanaca. Zaređen je 1721. godine. Pomogao je pri osnivanju skloništa za žene beskućnice.

Prozvali su ga „drugim Filipom Nerijem“

Djelovao je od 1731. godine kao kanonik u rimskoj crkvi Santa Maria in Cosmedin kao apostol mladeži, a svoj rad proširio je na sve slojeve rimskoga društva. Naročitu aktivnost razvio je među siromasima, bolesnicima, u javnim bolnicama i ubožnicama. Pučki misionar i vjeroučitelj, družio se je s pastirima, beskućnicima, prosjacima, prostitutkama, zatvorenicima i tamničarima. Prozvali su ga drugim Filipom Nerijem. Bio je krhka zdravlja, bolovao je od epilepsije pa je imao srca i za druge bolesnike. Godinama se nije želio ispovijedati jer se je bojao da u ispovjedaonici ne doživi epileptični napadaj. Kada se je oslobodio toga straha, postao je glasoviti ispovjednik i propovjednik. Satima je ispovijedao, a posebno se posvetio ljudima bez naobrazbe i okorjelim grešnicima. Svojom blagošću, strpljivošću i dobrotom, privlačio je mnoge izgubljene duše.

Uzor mladim svećenicima

Bolestan i iscrpljen, preselio je u bolnicu Santissima Trinita dei Pellegrini, gdje je preuzeo duhovnu brigu za redovnike Milosrdne braće svetog Ivana od Boga, koji su se bavili dvorenjem bolesnika. Bio je uzor mladim svećenicima, a unatoč svojoj bolesti bio je neobično aktivan pa se njegovoj strpljivosti i svetosti divio cijeli Rim. Okružen sveopćim poštovanjem, preminuo je u Rimu na današnji dan, 23. svibnja 1764. godine. Blaženim ga je 1860. proglasio papa Pio IX., a svetim 1881. papa Leon XIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve širom Italije i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh