Svetac dana

18. SVIBNJA

Sveti Ivan I. – papa koji je u zatvoru preminuo mučeničkom smrću Tijekom svoga kratkog pontifikata obnovio je velike rimske bazilike, groblja mučenika Nereja i Ahila na Ardeatinskoj cesti, te groblje svetih Feliksa i Adaukta na Ostijskoj cesti. Uveo je i novo brojenje godina po Kristu, koje je sastavio monah Dionizije Mali…

Sveti Ivan I. – papa koji je u zatvoru preminuo mučeničkom smrću

Današnji je sveti zaštitnik papa Ivan I., mučenik, 53. nasljednik svetog Petra. Rodio se je oko 470. u Sieni, kao sin Konstancija. Rimski svećenik, arhiđakon, krhka zdravlja, na papinskom prijestolju naslijedio je, 13. kolovoza 523. godine, papu Hormisdasa. Tijekom svoga kratkog pontifikata obnovio je velike rimske bazilike, groblja mučenika Nereja i Ahila na Ardeatinskoj cesti te groblje svetih Feliksa i Adaukta na Ostijskoj cesti. Uveo je i novo brojenje godina po Kristu, koje je sastavio monah Dionizije Mali. Ostrogotski kralj Teodorik vladao je tada velikim dijelom Italije, s prijestolnicom u Ravenni.

Preminuo je u zatvoru

Kralj Teodorik bio je arijanac, a prijekim okom gledao je na dobre odnose između Pape i bizantskoga cara Justina I. Justin je u svome carstvu htio iskorijeniti arijanstvo, po kojem je Krist samo sličan Bogu Ocu. Smatrajući se zaštitnikom arijanaca, kralj Teodorik pozvao je k sebi u Ravennu papu Ivana I. i prisilio ga da 525. godine, protiv svoje volje, s poslanstvom otputuje u Carigrad kako bi nagovorio cara Justina da povuče svoje dekrete protiv arijanaca.
Papa je u Carigradu na sam Božić primljen s najvećim počastima. U Carigradu je Ivan I. ostao sve do Uskrsa i u crkvi svete Sofije latinskim jezikom služio svečano bogoslužje.

Po Justinovoj želji, Papa ga je i okrunio. Kad se vratio u Ravennu, Teodorik, koji je već umorio Papinog prijatelja Boecija, nije bio zadovoljan njegovim poslanstvom, optužio ga je za kovanje urote i bacio ga u tamnicu. U Ravenni je Ivan I. preminuo u zatvoru kao mučenik, izmoren glađu i žeđu, na današnji dan, 18. svibnja 526. godine. Četiri godine kasnije njegovo je tijelo preneseno u Rim i pokopano u predvorju bazilike svetog Petra. Naročito ga štuju vjernici u Ravenni i Toscani.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh