Svetac dana

24. LISTOPADA

Sveti Antun Marija Claret – osnovao misijsku družbu Sinova Bezgrešnoga Srca Marijina Kao veliki štovatelj Srca Marijina osnovao je, 1849. godine, misijsku družbu Sinova Bezgrešnoga Srca Marijina (po njemu nazvanu i klaretinci) a kasnije i žensku granu te družbe - Kćeri Srca Marijina.

Današnji sveti zaštitnik Antun Marija Claret, nadbiskup i misionar, rođen je 23. prosinca 1807. u katalonskom gradiću Sallent de Llobregat, kao sin malog tvorničara tekstila. U mladosti je radio kao tkalac u Barceloni, a 1829. stupio je u sjemenište u katalonskom gradu Vicu. Za svećenika je zaređen 1835. Djelovao je od 1843. kao pučki misionar u svojoj rodnoj Kataloniji, a od 1848. na Kanarskim otocima. Kao veliki štovatelj Srca Marijina osnovao je, 1849. godine, misijsku družbu Sinova Bezgrešnoga Srca Marijina (po njemu nazvanu i klaretinci) a kasnije i žensku granu te družbe – Kćeri Srca Marijina.

Njegovo djelovanje bilo je neprijateljima vjere trn u oku pa su ga više puta pokušavali ubiti

Godine 1850. postao je nadbiskup Santiaga na Kubi. Tamo je obnovom sjemeništa, otvaranjem bolnica i škola, duhovnim vježbama, pastoralnim pohodima i misijama oživio zapušteni i zanemareni vjerski život. Za vrijeme potresa i vremenskih nepogoda, koje su uništile mnoge žetve, obilazio je bolnice, zatvore i darivao sirotinju, protivio se rasizmu, pisao o seoskoj duhovnosti i poljoprivrednim metodama, u župama osnivao štedionice. Njegovo djelovanje bilo je neprijateljima vjere trn u oku pa su ga više puta pokušavali ubiti. Zbog toga ga je papa Pio IX. 1857. pozvao natrag u Španjolsku i povjerio mu službu ispovjednika kraljice Izabele II. Boravio je u Madridu i obilazio siromahe, osnivao knjižnice, muzeje, znanstvene ustanove, glazbene i jezične škole. Kad je 1868. izbila revolucija i kraljica napustila Španjolsku, i on je pošao u progonstvo.

Na glasu kao prorok i čudotvorac, naročito je zaslužan za širenje pobožnosti prema Presvetom Sakramentu i Bezgrešnom Srcu Marijinu

Na glasu kao prorok i čudotvorac, glasoviti propovjednik i veliki promicatelj dobre knjige, objavio je i ostavio za sobom na tisuće propovijedi i mnoga vrijedna asketska djela. Naročito je zaslužan za širenje pobožnosti prema Presvetom Sakramentu i Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Preminuo je na današnji dan, 1870. godine, u cistercitskoj opatiji Fontfroide blizu francuskog grada Narbonne, nedaleko od španjolske granice. Blaženim ga je proglasio papa Pio XI. 1934., a svetim papa Pio XII. 1950. godine. Njegovi klaretinci broje danas više od tri tisuće članova i djeluju u 60 zemalja na pet kontinenata.

Najčitanije

Na vrh