Za cijelu obitelj

LITURGIJSKA GODINA

Svaku godinu čovjek bi trebao završiti barem malo svetiji Sveta Majka Crkva je veoma mudra. Poznaje nas bolje nego što mi poznajemo sami sebe. Crkvenu je godinu osmislila s nepogrešivim instinktom. Ona počinje, za razliku od kalendarske godine, došašćem i Božićem, jer život ima smisla tek iz perspektive vječnosti, a ključ vječnosti za nas je otkupljenje

Foto: Pixabay, congerdesign

 

Došašće

Življenjem liturgije kršćaninu se pruža prilika da svoj život bolje usredotočuje na bitno. Budući da je to život rasta u milosti, čovjek bi svaku godinu trebao završiti barem malo svetiji. On s Kristom korača u putujućoj Crkvi slaveći otajstva proslavljene Crkve. Liturgija je most između zemlje i neba.

U četiri tjedna došašća prolazimo četiri tisuće godina iščekivanja Mesije. Razmatramo o značenju Kristova dolaska, čeznemo za njime i čistimo dušu kako bismo ga dočekali spremni

Mudra Majka Crkva

Sveta Majka Crkva je veoma mudra. Poznaje nas bolje nego što mi poznajemo sami sebe. Crkvenu je godinu osmislila s nepogrešivim instinktom. Ona počinje, za razliku od kalendarske godine, došašćem i Božićem, jer život ima smisla tek iz perspektive vječnosti, a ključ vječnosti za nas je otkupljenje. U četiri tjedna došašća prolazimo četiri tisuće godina iščekivanja Mesije. Razmatramo o značenju Kristova dolaska, čeznemo za njime i čistimo dušu kako bismo ga dočekali spremni. To je pokorničko vrijeme, ali pokoru činimo s radošću iščekivanja Kristova rođenja.

Bližimo se Svjetlu svijeta

Paljenjem svijeća na adventskom vijencu tjedan po tjedan, sve smo bliže onomu koji je Svjetlo svijeta. S obzirom da je Božić Isusov rođendan, želimo darivati njega, malenoga Kralja. Ne donosimo mu u štalicu nikakve materijalne darove, nego mrtvljenjem iz ljubavi, svatko od nas prikazuje svoj poklon.

(…)

Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan kada razmišljamo o Djetetu koje će doći na svijet kao Svjetlo s visina. Dan kada u posudice sijemo pšenicu koja će do Božića izniknuti onako nježno zelena i podsjetiti nas na kruh naš svagdašnji, na Kruh Života na našem oltaru koji ostaje s nama na kraju priče koja započinje Božićem. Tada u našoj kući počinjemo slagati jaslice, koje svake godine upotpunjujemo nečim novim što su djeca izradila, te one na božićno jutro zasjaje sjajem Novorođenoga.

Darujemo i primamo darove jer smo ljubljena djeca Božja kojima on daruje svoga Sina

Svanuo je Božić i s njime je Novorođeni među nama ljudima. Skromne jaslice su sada njegovo prijestolje, a mi smo poput pastira pozvani pokloniti mu se. Darujemo i primamo darove jer smo ljubljena djeca Božja kojima on daruje svoga Sina.

Častimo i svjedoke njegove slave

U danima nakon Božića pozdravljamo i častimo svjedoke njegove slave: svetog Stjepana, svetog Ivana Evanđelista i Nevinu dječicu. Zatim dolazi Nova godina, kada nas Crkva potiče da se osvrnemo na svoje grijehe, da se za njih pokajemo i da ustrajemo u svetoj nadi usmjerenoj prema prilikama koje su pred nama. Osmi dan po Isusovu rođenju Crkva slavi njegovo obrezanje, a to je dan kada je primio svoje predivno ime.

Naša djeca vole kroz glumu prikazati događaj dolaska trojice mudraca pred novorođenoga Kralja

Zatim, Bogojavljenje. Naša djeca vole kroz glumu prikazati događaj dolaska trojice mudraca pred novorođenoga Kralja. Na glavu stave krunu i nose mu dar. Na putu do Betlehema susreću Heroda i njegove pismoznance. Dolaze do Svete obitelji. Isusa darivaju. Poslušavši anđelov savjet, vraćaju se drugim putem. Nakon ovog scenskog događaja sjedamo uz vatru i jedemo kraljevski kolač ukrašen krunom u čast Kristove objave čovjeku.

Prikazanje Gospodinovo

Početkom veljače slavimo Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu. Dan je to kada u crkvu na blagoslov nosimo svijeću te se prisjećamo Marijine poslušnosti Zakonu. Ona je zajedno s Josipom toga dana odnijela Isusa u Hram prikazujući ga Bogu. Toga dana obično ispečem tortu i ukrasim je s dva golubića te navečer molimo pod svjetlom svijeća koje je svećenik blagoslovio. Nakon toga svijeće pažljivo spremamo da bismo ih koristili povodom svečanih događaja koje obilježavamo u obitelji.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI! Do 22. prosinca 2023., knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh