Aktualnosti

MORALNI TEOLOG O ZAMKAMA „MATIĆEVA IZVJEŠTAJA”

Svaki govor o pravima i zaštiti koji u sebi nosi negiranje prava na život nevjerodostojan je i ideološki pozicioniran Ovo izvješće nam može poslužiti i biti od velike koristi, kao poučak i primjer kako novi zakon ne smije izgledati, istaknuo je dr. sc. don Damir Šehić

Svaki govor o pravima i zaštiti koji u sebi nosi negiranje prava na život od začeća do prirodne smrti nevjerodostojan je i ideološki pozicioniran

Foto: Unsplash,  Ashton Mullins

 

Dr. sc. don Damir Šehić gostujući u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkog radija govorio je o zamkama tzv. „Matićevog izvješća” kojeg je nedavno usvojio Europski parlament a koje se referira na seksualno i reproduktivno zdravlje. Prenosimo vam njegov komentar:

„Postoji cijeli niz moralno i bioetički, najblaže rečeno, dvojbenih tvrdnji ili bolje rečeno krivih interpretacija ljudske slobode, prava, poimanja zdravlja, ispravne antropologije, seksualne slobode, pa čak pokušaja eliminacije i krajnjeg negiranja savjesti itd. Pozadina navedenog Izvješća ne krije i jasno razotkriva temeljnu ideju liberalizacije i relativizacije na području seksualnog i reproduktivnog zdravlja te zalaganje za novi pristup pravima, kao i potpuni i neograničen pristup kontracepciji, potpomognutoj oplodnji u vidu stvaranja ozračja „apsolutnih sloboda“.

Kulminacija problematičnosti sadržaja postaje nepremostiva kada se susretnemo s neispravnom formulacijom zdravlja žene kroz prizmu dostupnosti pobačaja

Danas se nalazimo u novoj poziciji jer se ispred nas nalazi Izvješće koje je usvojeno, i bez obzira na njegovu zakonsku ne-obvezatnost evidentno je da su predstavnici pojedinih članica EU podizanjem svojih ruku posredovali poruku o svjetonazorskom smjeru gledom na spomenuta pitanja. Kulminacija problematičnosti sadržaja postaje nepremostiva kada se susretnemo s neispravnom formulacijom zdravlja žene kroz prizmu dostupnosti pobačaja. Ne razlikujući pri tome pobačaj kao medicinski zahvat već ga se predstavlja kao ljudsko pravo u kontekstu zdravlja kao ljudskog prava. Pojednostavljeno Pobačaj = pravo na zdravlje.
Nadalje, već tradicionalno ukrštavanje, s jedne strane, prava na slobodu i privatnost i prava na život djeteta s druge strane. Predstavljajući nam se kao dva jednakorodna prava.

Pravo na život je temelj govora o pravima uopće

Pritom kao da se zaobilazi jasna činjenica kako je pravo na život zaštićeno ljudsko pravo najvišeg stupnja, dok je pravo na privatnost društveno artikulirani zahtjev te nikako ne može predstavljati jednako rangirano pravo. Pravo na život je temelj govora o pravima uopće.

Svaki pokušaj govora o pravima i zaštiti koji u sebi nosi negiranje prava na život od začeća do prirodne smrti nevjerodostojan je i ideološki pozicioniran

Svaki pokušaj govora o pravima i zaštiti koji u sebi nosi negiranje prava na život od začeća do prirodne smrti nevjerodostojan je i ideološki pozicioniran. Formiranje konstrukta i govor o nepostojećem pravu na pobačaj te njegovo uzdizanje na razinu ljudskog prava u Izvješću nije pojedinost, već je dio svojevrsne kompozicije koja u kompletu zagovara slobodan pristup te neograničenu slobodu.

Imajući u vidu usvojeno Izvješće, nameću nam se neka pitanja:

Npr: Je li uistinu taj prijedlog sa adrese hrvatskog predznaka istinski pokazatelj nacionalnog svjetonazora u RH ili pak osobni prijedlog zastupnika Matića?
Nadalje: koja je poruka usvojenog Izvješća i kako će se ona referirati na partikularnim zakonodavstvima članica EU?
Te jedno za nas Hrvate važno pitanje: Predstavlja li ovo izvješće ideološki nacrt kako bi trebao izgledati novi Zakon o zdravstvenim mjerama koji je trebao biti na Saboru još u veljači 2019. godine.

Nadam se da reakcije raznih tijela koje iskazuju neslaganje s spomenutim Izvješćem kao i s njegovim izglasavanjem govore dovoljno te da će Saborska većina prepoznati svjetonazorski raskorak u vrijednostima i zaštiti život, uskoro u novom zakonu.
Ovo izvješće nam može poslužiti i biti od velike koristi, kao poučak i primjer kako novi zakon ne smije izgledati.“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh