Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Što su sveci trpjeli zbog svojeg približavanja k Bogu u molitvi U životopisima svetaca shvaćamo što znači djelovanje Sotone. Bijahu oni često ranjavani i nisu bili opsjednuti niti su ulazili u grijeh samo zbog toga što je njihova povezanost s Isusom bila iznimno jaka. Tijekom olujnog vjetra treba biti čvrsto zavezan za nešto što je snažnije od tog vjetra.

Što su sveci trpjeli zbog svojeg približavanja k Bogu u molitvi

Foto: Shutterstock

 

Demoni su ju kušali sumnjama u smisao primanja sakramenata, uvjeravali su ju da nije u stanju milosti, imala je toliko jake bludne kušnje da se bacala u trnje sve dok joj ispovjednik nije to zabranio. U trenucima primanja pričesti…

Svetu Tereziju Veliku Sotona je jednom kušao strašnim bolovima tijekom pet sati i učinio je takav nered u njezinoj duši i tijelu da je mislila da neće moći to podnijeti. Pokretima, kojima se nije mogla oprijeti, nanosila je sebi bol, udarajući glavom, ramenima i cijelim tijelom u predmete oko sebe. Neke je svece pak Sotona kušao da naprave samoubojstvo i malo je nedostajalo da to ne učine, ali shvaćali su tada da ne bi bili u stanju suprotstaviti se demonima kada Isus ne bi bio prisutan u njihovu srcu.

Čovjek koji nije zauzet Isusovom prisutnošću u sebi u stanju je zbog malena razloga stvoriti uzrok žaljenja Boga, želje za uništenjem ili proklinjanjem života. Naprimjer, sveta Magdalena de Pazzi († 1602.) u jednoj od svojih velikih kušnja izišla je iz kapele i potrčala u blagovaonicu uzeti nož da bi izvršila samoubojstvo. Drugi put je zamolila da ju zavežu da ne bi podlegla sličnim kušnjama. Demoni su ju kušali sumnjama u smisao primanja sakramenata, uvjeravali su ju da nije u stanju milosti, imala je toliko jake bludne kušnje da se bacala u trnje sve dok joj ispovjednik nije to zabranio. U trenucima primanja pričesti vidjela je užasne slike, tijekom molitve čula je takve bogohulne glasove da joj je izgledalo kao da ona sama bogohuli, napadali su ju demoni i premještali predmete u njezinoj redovničkoj ćeliji i udarali po njima samo da bi ju prestrašili i odvukli ju od Boga.

Sveta Katarina Sijenska bila je nekoliko puta bačena u vatru, ali nikad se nije opekla. Prečasna Agneza de Langeac bila je pretučena dva puta tjedno. Sveta Magdalena de Pazzi bila je bačena niz stube, ali bez ozljeda

Ipak ta djelovanja ne terete kušane, jer se događaju tijekom suzdržanosti svijesti i imaju za cilj ojačati njihovu potrebu za priljubljivanjem uz Isusa. Veoma često je naša mašta napadana takvim groznim ili bogohulnim mislima – imamo snove, košmare, viđenja, neki su strašeni različitim slikama čudovišnih oblika samo da bi se zamislili nisu li možda nekada nemoralni, a ponekad se događa da čak i na Svetoj Misi ili nakon pričesti ili na klanjanju doživljavamo napade.

Sveti Alfonz Rodriguez imao je bestidna viđenja, a drugi su vidjeli zvijeri i čudovišta, čuli vulgarne riječi, psovke, bili udarani i ranjavani. Sveti Ivan Vianney više je puta čuo demonsku riku, urlikanje i uvredljive riječi. Sveta Franciska Rimska je nakon što je napunila 43 godine imala često viđenja i zanose. Te pojave bile su isprekidane napadima demona, koji su ju okrutno tukli i nestajali odmah nakon što bi ukućani došli u njezinu sobu da provjere buku. Sveta Katarina Sijenska bila je nekoliko puta bačena u vatru, ali nikad se nije opekla. Prečasna Agneza de Langeac bila je pretučena dva puta tjedno. Sveta Magdalena de Pazzi bila je bačena niz stube, ali bez ozljeda. Tijekom odmora, kad je sjedila sa sestrama, nekakva nevidljiva ruka izmicala joj je stolicu i zbog toga je padala na pod. Kad je imala 62 godine, sveta Terezija bila je bačena niz stube, koje su bile pred kapelom. Slomila je lijevu ruku i liječila ju tri mjeseca. Veoma je trpjela, ali je to vrijeme podnijela kao pravo mučeništvo. Sestra Maria Satellico bila je često vučena po kamenom podu i imala je zbog toga izranjavano i natečeno lice.

Teško je, zbog poštovanja prema čitatelju, opisivati u pojedinosti bludne kušnje koje su sveci trpjeli zbog svojeg približavanja k Bogu u molitvi. (…)

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isljučivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh