Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Što molim nakon što sam preživio koronavirus Mnogi od nas koji smo preživjeli teški oblik bolesti uzrokovane koronavirusom, borimo se s tzv. post-Covid sindromom, stanjem s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli Covid-19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice. Najgori simptomi vezani uz ovaj sindrom su oni duhovni: strah od smrti i strah od ponovnog odlaska na intenzivni bolnički odjel. Što nam može pomoći?

Foto: Shutterstock

Što moliti

Samo oni koji su prošli strahote respiratora i drugih metoda intenzivnog liječenja od koronavirusa, znaju s kakvim su se strahotama suočili u tom periodu. Mnogi će posvjedočiti kako im je jedina želja bila da što prije umru. Vjerujem da je ta želja za smrću, želja da si čovjek skrati muke, jedan od glavnih razloga zašto tolik postotak bolesnika umire na respiratoru. Noćne more, koje se manifestiraju na najrazličitije načine, a najčešće kroz strah da bolničko osoblje želi nauditi pacijentu, ostavljaju na njemu ogroman strah od bolnice. Mnogi će nakon boravka u bolnici ispričati kako imaju izrazito negativna iskustva s liječnicima i medicinskim sestrama. To, nasreću, nije istina, radi se o tome da bolesnici, zbog stanja u kojem se nalaze, često ne mogu razlikovati stvarnost od halucinacija. Mnogi bolesnici, nakon što izađu iz bolnice, ne žele zaspati jer se silno boje da će se probuditi u bolnici, mnogi zbog toga imaju ozbiljnih psihičkih problema. I sâm sam se tri dana borio s ogromnim problemom straha od spavanja, koji se čudesno riješio nakon što se jedan prijatelj kratko pomolio za mene preko telefona.

Nakon bolnice sam intenzivirao svoj molitveni život i pronašao molitvu koja mi, uz sve ostalo, uvelike pomaže prebroditi strah od smrti i strah od bolnice. Radi se o 15 molitava svete Brigite. Koristim aplikaciju Misa i molitve (MiM za androide), koja sadrži tri verzije brzine izgovaranja same molitve…

Nakon bolnice sam intenzivirao svoj molitveni život i pronašao molitvu koja mi, uz sve ostalo, uvelike pomaže prebroditi strah od smrti i strah od bolnice. Radi se o 15 molitava svete Brigite. Budući da sam auditivni tip, volim moliti na način da slušam molitve jer se tako najbolje mogu usredotočiti na sam sadržaj molitve. Koristim aplikaciju Misa i molitve (MiM za androide), koja sadrži tri verzije brzine izgovaranja same molitve (33, 52 i 123 min). Kad sam izuzetno odmoran, tada mogu dobro pratiti najbržu verziju, koja traje 33 minute. Ipak, većinom molim verziju od 52 minute, a nedjeljom ujutro molim onu najdulju, meditativnu verziju.

Predlažem vam da jednom dnevno otvorite imenik u mobitelu i da pojedinačno blagoslovite svaku osobu koju u njemu imate zapisanu. Učinite to nekoliko puta tijekom desetak dana. Ubrzo će vam se dogoditi da će vas Duh Sveti, koji nam pomaže moliti, podsjećati na neke od tih osoba, onako kako on misli da treba

Kad se potpuno usredotočim na molitvu, većinom zatvorenih očiju, ležeći na krevetu, riječi molitve ulaze u moje srce i mijenjaju ga, polako, ali sigurno. Kad molim najdulju meditativnu molitvu, tada mi se redovito događa da mi Duh Sveti u svjesnost donosi velik broj ljudi kojima je potrebna molitva. Ta najdulja molitva najčešće traje „najkraće“ jer se mogu toliko unijeti u Božju prisutnost da niti ne primjećujem vrijeme koje teče, ali i zato što se uvijek iznova iznenadim svim tim osobama koje mi za vrijeme molitve dolaze u svjesnost. Onima koji nisu navikli tako moliti želim reći kako nam Duh Sveti za vrijeme molitve može u misli donijeti određene osobe. Svjesnost određene osobe može u mislima biti vrlo kratka, ali može potrajati i malo duže. Znak da te osobe zaista dolaze po nadahnuću Duha, može biti i taj da njihovo prisustvo ni na koji način ne udaljava našu svjesnost od riječi molitve, tj. ne ometa molitvu, već joj daje još dublju dimenziju. Ako još uvijek niste iskusili takvu vrstu molitve, predlažem vam da jednom dnevno otvorite imenik u mobitelu i da pojedinačno blagoslovite svaku osobu koju u njemu imate zapisanu. Učinite to nekoliko puta tijekom desetak dana. Ubrzo će vam se dogoditi da će vas Duh Sveti, koji nam pomaže moliti, podsjećati na neke od tih osoba, onako kako on misli da treba. Nakon što se naviknete na podsjećanje, za koje je lako otvoriti vlastiti duh, polako ćete moći primati i druge osobe s kojima niste povezani ni na koji način ili na njih možda niste pomislili godinama.

Sve to daje novu dimenziju duhovnog života i polako, ali sigurno oslobađa od strahova i drugih post-Covid problema.

Ako netko ima post-Covid strahove s kojima se ne može nositi, rado ću se osobno pomoliti za nj preko telefona. Pošaljite e-mail na uredništvo portala pa ćemo dogovoriti termin molitve. Naravno da možete zamoliti i bilo koga drugoga da se pomoli za vas.

Svakako da Brigitine molitve preporučam apsolutno svakom vjerniku jer su jedna od najboljih priprema za vječnost.

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh