Osobni razvoj

PROFINJENA ZAMKA

Što kada ostvarimo sve što smo željeli u životu? Što kada osvojim vrhunac? Slijedi smrt ili potpun gubitak onoga što nudi ovaj svijet. To je kao kad bismo osvojili planinski vrhunac na kojemu nema ništa – pa, čemu onda sve to? Čak ni obitelj ili život bez problema nisu cilj, već su u najboljem slučaju sredstvo za postizanje vječnosti…

Foto: Shutterstock

Pred čovjekom su neprestano različiti izbori: ili teži onomu što mu pruža sadašnjost ili pokušava postići ono što dolazi nakon nje – vječnost. Pred nama su: sotonsko obećanje – prolaznost, i Božje obećanje – vječnost. Dakle, na čovjeku je izabrati između zavodljivosti te privlačnosti prolaznoga, i skrovitosti onoga što nikada ne prestaje. Kada je Isus započinjao svoje poslanje, Duh ga je odveo u pustinju gdje ga je Sotona napastovao. Nije bio kušan samo da bi bio iskušan već radi toga da svatko od nas progleda i vidi kakva su to Sotonina obećanja. Tak nakon što je pobijedio napast, Bog daje svoje tumačenje.

Sotona obećava trenutno zadovoljstvo koje se postiže bez napora i truda

„Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: ‘Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.’ Tada mu reče Isus: ‘Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’“ (Mt 4,8-10)

Sotona obećava trenutno zadovoljstvo koje se postiže bez napora i truda. Potiče čovjeka da čezne za moću, da dobije nešto bez pol muke. U tome se skriva zamka ne samo nestrpljivosti nego i idolopoklonstva. Naime, trenutno ostvarenje sreće (plod se može prepoznati u vidu ostvarenja jednostavnog učinka), zadovoljstva, moći, vlasti, ugode potpuno je hibridno s obzirom na ljudsku narav. U Bibliji piše kako je Isus kušan nakon što je postio 40 dana.

Možda ću biti slavan pisac ili biolog, dobitnik Nobelove nagrade, trgovac umjetninama, a možda i…

Vraćajući se na područje uobičajenih ljudskih interesa i potrage za srećom, nailazimo na još profinjeniju zamku.

Vječni život i prolazni život. Ja mogu postići slavu, bogatstvo, ljubav, no jednoga će dana sve to proći, nestati, razbiti se kao glinena posuda. Možda ću biti slavan pisac ili biolog, dobitnik Nobelove nagrade, trgovac umjetninama, a možda i bankar ili ljubljeni muž predivne žene, vlasnik skupog apartmana prema projektu Kazuyoa Sejimae ili ponosni vlasnik nekoliko automobila, otac mudre i obrazovane djece… Nema ništa zloga u tome, osim što mi to može postati važnije od vječnoga života. Slava prođe, žena umre, djeca odu, pa i najljepša kuća može jednom postati obična rupa. Što kada osvojim vrhunac? Slijedi smrt ili potpun gubitak onoga što nudi ovaj svijet. To je kao kad bismo osvojili planinski vrhunac na kojemu nema ništa – pa, čemu onda sve to? Čak ni obitelj ili život bez problema nisu cilj, već su u najboljem slučaju sredstvo za postizanje vječnosti.

 

Ulomak iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima“ autora p. Augustyna Pelanowskog.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Knjigu pronađite u našem Outletu (ovdje) po cijeni od 56 kuna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh