Roditelji i djeca

POTICANJE ISKRENOSTI OD RANE DOBI

Što kada dijete počne lagati? Mnoga djeca koriste laž kako ne bi iznevjerili očekivanja roditelja i izgubila njihovu ljubav i pažnju

Što kada dijete počne lagati?

Foto: Shutterstock

 

U predškolskoj dobi dijete pomalo razvija vlastito mišljenje; u stanju je razlikovati istinu od laži te počinje propitkivati postavljena pravila ili zabrane, pa će svjesno koristiti laž kako bi se domoglo zabranjenog, ili izbjeglo nešto neugodno.

Takvim lažima dijete testira svoju okolinu zbog toga ne treba paničariti, već s njim razgovarati u miru, dati mu mogućnost da iznese svoje argumente. Kroz zajedničko traženje kompromisa, ono može naučiti da se i bez laži mogu naći dobra rješenja.

Laži rastu s godinama

Što je dijete starije, to je i češća potreba za laganjem, a uzroci mogu biti različiti. U školskoj dobi dijete ima potrebu za isticanjem, naročito ako se među vršnjacima osjeća zapostavljeno, pa će izmišljati razne priče ili se pretjerano hvaliti, kako bi dobilo na važnosti. Ako je takvo ponašanje učestalo, treba se zapitati zašto na taj način traži priznanje i pomoći mu da prevlada nesigurnost.

Preispitajte sebe

Mnoga djeca koriste laž kako ne bi iznevjerili očekivanja roditelja i izgubila njihovu ljubav i pažnju. Najčešće lažu o ocjenama u školi i tada je važno preispitati koliko su realna očekivanja od djeteta i revidirati ih, pokazujući mu da je voljeno i prihvaćeno bez obzira na školski uspjeh.

Prestrogi, rigidni i netolerantni roditelji ne bi se trebali čuditi što dijete u strahu od kazne odlučuje lagati. Dijete treba potaknuti da priča o svojim postupcima, da traži načine kako ih ispraviti. Time uči da su greške dozvoljene i da iz njih može izvući pouku. Takav će ga stav prije potaknuti na iskrenost, nego pretjerana strogoća ili tvrdokorno inzistiranje na tome da prizna greške.

Potaknite iskrenost

Važno je znati da se djeca ne osjećaju ugodno kada lažu i da bi radije bili iskreni. Zato o lažima treba razgovarati izbjegavajući optuživanje, kritiku, moraliziranje ili prijetnje. Kada roditelj procijeni da se iza laži krije ozbiljan problem, ne preporuča se dramatizirati ili kažnjavati dijete, već potražiti stručnu pomoć. Roditelj može potaknuti dijete na iskrenost, razvijajući tolerantnu i otvorenu obiteljsku atmosferu, u kojoj će se dijete osjećati sigurno i voljeno usprkos neuspjehu i pogreškama.

Autorica: Maja Novak Pervan, psiholog savjetovališta Modus, Društvo za psihološku pomoć

Izvor: sretnodijete.net

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh