Svjedočanstva

NAJDRAGOCJENIJI DAR

Što je Majka Terezija napisala jednoj mladenki uoči vjenčanja „Na dan vašeg vjenčanja primit ćete mnoge darove – neki će biti vrlo skupi. Ali najdragocjeniji dar koji ćete primiti bit će to da ćete postati dar jedno drugome…“

PISMO MAJKE TEREZIJE Jednoj mladenki uoči vjenčanja...

Foto: Shutterstock

 

Majka Tereza nije mogla doći na naše vjenčanje, pa nam je napisala pismo kako bi podijelila ono što bi rekla na vjenčanju.

Pozvala ju je moja supruga, April. Pozvala je i predsjednika i Papu. George i Barbara Bush poslali su čestitku. Vatikan je poslao blagoslov. Ali Majka Terezija poslala nam je osobni odgovor, poruku, potpisanu na dnu.

Ono što nam je napisala dolazi izravno iz njezine biografije.

„Neka djeca budu dobrodošla u vaš brak, pomozite im da odrastu u sunčevu svjetlost Božje ljubavi“, rekla je.

Na dan vašeg vjenčanja primit ćete mnoge darove – neki će biti vrlo skupi. Ali najdragocjeniji dar koji ćete primiti bit će…

Upravo je to za nju učinio njezin otac. „Otac joj je bio uzor. Imao je veliki utjecaj na nju“, rekao je albanski diplomat koju ju je poznavao.

„Moja mala kćeri“, rekao joj je otac kad je bila dijete, „Uvijek podijeli barem malo hrane sa ostalima, posebno sa siromašnima. Sebičnost je bolest duše koja nas pretvara u sluge našeg bogatstva.“

Ali njegove riječi nisu bile njegova najveća lekcija. Njihov dom bio je mjesto mnogih političkih događaja, a na početku bi Agnes, koja je bila sopranistica, otpjevala lijepu albansku pjesmu „Na jezeru“ za goste.

Nikada nije napustila put koji je njezin otac odredio za nju. Provela je cijeli život u borbi protiv sebičnosti, kao što joj je otac rekao, i držala se visoko pred snažnim muškarcima, kao što ju je naučio njezin otac.

„Na dan vašeg vjenčanja primit ćete mnoge darove – neki će biti vrlo skupi. Ali najdragocjeniji dar koji ćete primiti bit će to da ćete postati dar jedno drugome. Zadržite radost ljubavi i dijelite tu radost“, rekla je.

1946. godine Majka Tereza zapisala je kako ju je Krist pozvao da ide u Indiju. Romantična zamisao da je Majka Tereza odmah potrčala iz ljubavi prema siromašnima je lažna. Nije htjela ići. Ali ipak je otišla.

Njezin je postulator rekao je da je bila nagrađena „stvarnom, bliskom, snažnom zajednicom s Isusom 1946. i 1947. godine“.

Desetljeće mraka

Njezina godina bliskosti s Kristom ju je preobrazila .Nakon toga uslijedilo je desetljeće mraka. Njezina 50-godišnja „tamna noć duše“, u kojoj nije imala utjehu od Boga, bila je patnja kakvu je teško zamisliti.

„Ne boj se“, rekao joj je Isus. „Ja sam taj koji te moli da to učiniš za mene. Ne boj se. Čak i ako je cijeli svijet protiv tebe, ruga ti se, ne boj se. Ja sam u tebi, s tobom, za tebe.“

Sjećanje na prvo iskustvo Isusove ljubavi učinilo ju je „apostolom radosti“, pozdravljala je svijet osmijehom i savjetovala drugima da čine isto, čak i kad je odgovarala na pisma do kasno u noć, uključujući i odgovor na poziv na vjenčanje Toma i April Hoopes.

Od prvog dana svog zajedničkog života kao muž i žena, molite zajedno. Jer obitelj koja moli zajedno…

„Od prvog dana svog zajedničkog života kao muž i žena, molite zajedno. Jer obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno u ljubavi, miru i jedinstvu“, rekla je.

Kroz Božju milost i zagovor jednog od njegovih najvećih svetaca učinili smo upravo ono što je Majka tražila od nas. Pokazivanjem njezina pisma u našem domu, i drugi su odlučili živjeti u zajedničkoj molitvi.

Poslušajte Isusa. Baš kao i Majka Terezija.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh