Ljubav i poštovanje

5 MINUTA ZA BRAK I OBITELJ

Temeljni stav srca koji je često pogrešan i koji stvara tolike probleme u braku i odnosima

RAZMATRANJE I MOLITVA

Prihvaćam li ja svoga supružnika takvog kakav jest? Ne grijeh, ne da opravdam njegove/njezine greške, već prihvaćam li njega/nju kao grešnu, slabu, ranjenu i često izgubljenu dušu? Ovo je temeljno pitanje, pitanje koje oslobađa moje srce da Bog može u meni djelovati svom silinom i snagom. Možda se pitam zašto, zar Bog nije svemoguć? Uzmimo ovu situaciju: ja idem na Misu, molim, trudim se oko braka, na ovaj ili onaj način, no supružnik mi stalno prigovara. Je li moguće da osjeća da ga ne prihvaćam takvog/takvu kakav jest? Idem na Misu, Bog me dotakne, želim često od svega „pobjeći“ Bogu jer mi je više dosta tih „gluposti“ od supružnika i mislim si, molit ću se ja i biti s Gospodinom, ali sigurno neću prihvaćati to što moj supružnik izvodi. Zato mu kontriram, svađam se, prigovaram, objašnjavam mu kako on/ona nije u blizini Boga, drugim riječima, poručujem mu kako ja radim ispravnu stvar. Indirektno (a možda i direktno) govorim mu kako ga/ju ne prihvaćam, osim ako se ne promijeni i shvati kako je moje ispravno. Pa mu/joj govorim: „Ti si ovo, ti si ono, ti si ovakav/ovakva, ti si onakav/onakva, ti si, ti si, ti si…“ Budi sad potpuno iskren/iskrena sam/sama prema sebi i pitaj se, bi li ti slijedio/slijedila Krista, bi li ti imao/imala tako silnu volju i želju da slijediš supružnika u „njegovu savršenstvu“ kad bi ti on/ona govorio/govorila (a možda ti i govori i pokazuje) ovakve stvari, koje apsolutno pokazuju odbacivanje? Bi li?

Upitaj se, prihvaća li tebe Otac sa svim tvojim greškama?

Na takav način neću NIKADA doprijeti do supružnika, nikada, dapače, pokazat ću mu krivu sliku Boga, možda ga i gurnuti od Boga i od sebe. Moja djela, kroz ovakvo djelovanje nemaju veze s onime na što me Bog poziva. A Bog te poziva da osudiš grijeh, a ne supružnika, Bog te poziva da u supružniku prihvatiš Njega, i supružnika radi Njega, On te poziva da mu predaš svoje ranjeno srce i dopustiš mu da ti pomogne da prihvatiš supružnika i obnavljaš svoj brak. To je tvoja odluka i za to će te Bog na kraju života pitati. Treba li moj supružnik postati ono što ja želim ili ono što je Bog za njega odredio? Upitaj se, prihvaća li tebe Otac sa svim tvojim greškama? Apsolutno! Nikako mu nije drago zbog tvojih grijeha, nikako, ali ne odbacuje tebe! Možda misliš da nije tako, možda i ti prema Bogu imaš „trgovinski“ odnos, pa ga pokušavaš kupiti molitvama i biti „savršen/savršena“, kako bi se Njemu svidio/svidjela i kako bi On onda djelovao u tvome braku na način da promijeni tvoga supružnika, „jer onda će sve biti odlično“. Krivo! Bog te prihvaća takvog kakav/takvu kakva jesi, ne treba tvoje savršenstvo, zna tvoje slabosti, i u redu je biti slab. Otac, Sin te moli da mu predaš rane, boli i grijehe, da mu se predaš takav kakav/takva kakva jesi i da prihvatiš da je tvoj supružnik također grešnik.

Isuse, donosim ti svoje ranjeno, slabo srce koje osuđuje, srce koje odbacuje, prije svega supružnika

Grešnik kojega Bog želi dotaknuti i po tebi! Ali kako će ga dotaknuti, iscijeliti, promijeniti ako ga ti u srcu prezireš i odbacuješ, ako zatvaraš srce pa Bog ne može proći svojom ljubavlju i dotaknuti i tvoje i njegovo srce? Je li to slika Boga kojem se moliš, slika koju prenosiš? Živim li ja u zabludi u braku i doprinosim li tome da nas sotona tako razdvaja, kroz moje greške? Razmisli, iskreno, jer pred tobom je „život i smrt, blagoslov i prokletstvo“ (Pnz 30,15). Biraj! Život za kojim čezneš ne ovisi o tvome supružniku, nego prije svega o tvome odnosu s Njime i o tvome pogledu na supružnika.

[IZMOLI MOLITVU U NASTAVKU]

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isuse, donosim ti svoje ranjeno, slabo srce koje osuđuje, srce koje odbacuje, prije svega supružnika. Iscijeli moje srce od neprihvaćanja samog/same sebe. Iscijeli moje srce koje se osjeća odbačeno. Kajem se za svaki trenutak kada sam odbacio/odbacila supružnika, kada sam odbacio/odbacila tebe u njemu, kajem se. Ispuni me milošću, jer znam da sam/sama to neću uspjeti; ispuni me milošću da mogu prihvatiti svoga supružnika sa svim vrlinama, ali i manama, grešnim postupcima, ispuni me milošću da moje srce bude otvoreno za blagoslivljanje i djela milosrđa i ljubavi, unatoč svemu. Daj da mu svojim djelima mogu pokazati tebe! Ispuni srce moga supružnika i iscijeli ga od njegove odbačenosti!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh