Osobni razvoj

USREĆITI BOGA

Što je križ? Treba odsjeći vlastite snove o moći, vlastite duhovne težnje, baciti ih od sebe kao odrezanu kosu. Nemamo snage raspolagati s njima da bismo podnijeli sami sebe

Foto: prottoy hassan, Unsplash

Foto: prottoy hassan, Unsplash

 

Kakve se kušnje ne mogu sakriti kad se krijemo od svega ispred Presvetog Sakramenta na klanjanju? Osjećaj žalosti da nismo onakvi kakvi bismo htjeli biti ili, drugačije govoreći, žaljenje zbog života koji imamo, a nemamo onakav kakav bismo htjeli imati. A još preciznije, nazivajući stvar pravim imenom: protivljenje križu.

Moj život, moj križ, izgledaju za mene kao jedini zadatak koji sam u stanju riješiti, kojemu sam dorastao, ali miješamo vlastite želje s mogućnostima

Križ je prihvaćanje svojeg života onakva kakav je

Jer križ nije ništa drugo doli prihvaćanje svojeg života onakva kakav je, kao i prihvaćanje samog sebe zajedno sa svim slabostima i boljkama. Ja i moj život dvije su grede koje nisam u stanju nositi. Moj život, moj križ, izgledaju za mene kao jedini zadatak koji sam u stanju riješiti, kojemu sam dorastao, ali miješamo vlastite želje s mogućnostima.

Treba odsjeći vlastite snove o moći, vlastite duhovne težnje, baciti ih od sebe kao odrezanu kosu

Nažalost, slabi smo i bolje da se ne zavaravamo da možemo podnijeti sami sebe bez Kristove pomoći. Treba odsjeći vlastite snove o moći, vlastite duhovne težnje, baciti ih od sebe kao odrezanu kosu. Nemamo snage raspolagati s njima da bismo podnijeli sami sebe. Imamo jedino snove kao obilnu kosu na glavi, u kojoj je sakriven slijep um. Sveta Katarina Sijenska, prije negoli je počela naviještati riječ Božju, kao karizmatična mističarka bijaše tri godine zatvorena u svojoj sobi i demonstrativno je ošišala svoju kosu kao znak da se neće udati ni za jednog udvarača.

Kad je Samson izgubio svoju kosu, koju mu je odrezala Dalila, izgubio je moć i snagu, na koju se više oslanjao negoli na Boga, koji mu je darovao tu snagu

Kad je Samson izgubio svoju kosu, koju mu je odrezala Dalila, izgubio je moć i snagu, na koju se više oslanjao negoli na Boga, koji mu je darovao tu snagu. Postao je slabić i kao takav nije sam sebe prepoznao, jer nikada prije nije bio u takvoj situaciji. Odrezati kosu u biblijskom smislu znači izgubiti svu snagu, izgubiti sve misli, odbaciti ponos, odreći se drske moći.

Iz knjige Usrećiti Boga autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 Knjigu možete kupiti ovdje. 

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh