Svijet

POLICIJSKA BRUTALNOST U MINNEAPOLISU

SMRT GEORGEA FLOYDA Diljem SAD-a nastavljaju se prosvjedi i nemiri

Foto: Pixabay

 

Ovo su zadnje riječi Georgea Floyda prije negoli ga je policajac ubio.

George Floyd: „Ne mogu disati, gospodine!“

„Šuti!“

„Ubit ćeš me! Ubit ćeš me, čovječe!“

„Čovječe, držiš mu nogu na glavi. Skini se s njega.“

„Krvari mu nos, daj, bilo bi dosta!“

Zastrašujući prizori prosvjeda traju već sedmi dan

George Floyd je bio privedenbog sumnje da je u trgovini plaćao sumnjivom novčanicom, nakon čega su ga četvorica policajaca srušila na pod. Jedan mu je stavio lisice i nekoliko mu minuta koljenom pritiskao vrat. Svjedoci kažu da se George nije opirao. Preminuo je na putu do bolnice.

Prosvjedi zbog smrti Georga Floyda proširili su se diljem Amerike

Zastrašujući prizori prosvjeda zbog ove tragedije traju već sedmi dan, od Minneapolisa, Atlante, Oaklanda, Denvera…

„Želim biti slobodan. Želim sigurno šetati svojim kvartom. Želim živjeti bez straha da će me policajci zaustaviti i gušiti do smrti. Samo želimo slobodno živjeti…“, rekao je jedan od prosvjednika.

Mirni prosvjedi prerasli su u velike pljačke, podmetnute požare. U nekim gradovima intervenira vojska. Trgovine i izlozi su se počeli zatvarati željeznim vratima, no prosvjednici unatoč tome ne prestaju s pljačkama.

Na glavnom trgu New Yorka zapaljen je policijski automobil, dok se u Los Angelesu, Seattleu i Miamiju pale i osobni automobili.

Stotine prosvjednika okupile su se u nedjelju i u Londonu i Berlinu kako bi iskazale solidarnost s prosvjednicima u Sjedinjenim Državama.

Prosvjednici su na središnjem londonskom trgu klečali i uzvikivali: „Nema pravde, nema mira“, a onda su u povorci otišli pred parlament i veleposlanstvo SAD-a.

Prosvjednici za ravnopravnost Afroamerikanaca preuzeli su Floydove riječi „Ne mogu disati“ (I can’t breathe) kao glavnu parolu protesta.

Izvor: cnn.com

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh